ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Ердоган се извини официално на Путин за сваления Су-24

Путин-Ердоган

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган се извини официално на руския президент Владимир Путин за сваления от турските военновъздушни сили през ноември миналата година в Сирия, руския бомбардировач Су-24. За това съобщи прессекретарят на руския президент Дмитрий Песков, цитирайки откъси от писмо на турския лидер, публикувано на сайта на Кремъл.

"Казвам извинете. С цялото си сърце споделям болката на семейството на руските пилоти, както бих бил съпричастен и към турско семейство…", – се казва в писмото на турския президент.

По този начин, послание с извинение, което поиска от руската страна, Ердоган изпрати седем месеца след трагедията.

"Руският президент Путин получи съобщение от президента на на Турция Реджеп Ердоган, в което турският лидер изрази интереса си към разрешаване на проблема, свързан със сваления руски военен самолет", заяви представителя на Кремъл. "Ердоган изрази дълбоко съжаление за инцидента и подчертава готовността да направи всичко възможно, за да възстановят традиционно приятелските отношения между Турция и Русия, както и съвместно да реагират на кризисните събития в региона и борбата срещу тероризма," заяви Песков, Цитиран от ТАСС.

Според пресслужбата на Кремъл, в писмото турската страна е отбелязала, че Русия е традиционен приятел на Турция и стратегически партньор, с който турските власти не биха искали да развалят отношенията си. "Ние, подчертава Ердоган в писмото, никога не сме имали желание и намерение да свалим самолет принадлежащ на федерация."
 

 

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

Ще потърсите ли правата си, ако Ви измамят като потребител?

Подкаст