ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Плевнелиев: Френско-германският двигател на обединена Европа трябва да превключи на по-висока скорост

Росен Плевнелиев Франсоа Оланд

Френско-германският двигател на обединена Европа не само трябва да продължи да работи, но и да превключи на по-висока скорост. Днес имаме нужда от този тандем, който да взема отговорни решения за Европа. Тези решения трябва да се вземат в диалог, в разбирателство и в консенсус с всички. Това заяви държавният глава Росен Плевнелиев в Париж, след като разговаря с президента на Френската република Франсоа Оланд. 

По повод резултатите от референдума за излизане на Великобритания от ЕС президентът Росен Плевнелиев призова към британските власти да бъде отправен ясен апел за необходимостта от започването на един легитимен процес на преговори за условията на излизането на Обединеното Кралство от ЕС. „Всички ние сме дълбоко притеснени от резултатите от този референдум. Оттук нататък обаче не можем да допускаме неяснота и трябва да гледаме напред. Ако това е развод, то той трябва да се случи по най-разумния и демократичен начин. Трябва да останем приятели и да направим всичко възможно, ако някой ден решат, нашите британски приятели да се върнат обратно в семейството на европейските нации“, каза президентът Росен Плевнелиев.

„Трябва да се действа решително. Не трябва да чакаме месеци наред, да не знаем кой и как ще преговаря по процеса. Член 50 от Лисабонския договор е пределно ясен. Изискват се легитимни решения в рамките на процедурата. Демонстрацията на напрежение от двете страни е излишно“, коментира държавният глава.

Росен Плевнелиев беше категоричен, че Европейският съюз трябва да се мобилизира и има нужда да получи нова доза доверие. „В рамките на ЕС е необходимо да търсим устойчиви решения на проблемите. Нашата сила е в консенсуса и в разбирателството и съм убеден, че следващите седмици ще демонстрират именно това. Сигурен съм, че с доверието, за което България допринася като проевропейска нация, Съюзът ще превключи на по-висока скорост“, заяви президентът Росен Плевнелиев.

С френския си колега българският държавен глава е обменил мнения и по миграционната криза. „България получи много високо признание. Това, което България прави за опазване на външните граници на ЕС, отеква много силно в Европа и приносът ни се признава от всички европейски лидери“, каза Росен Плевнелиев.

„Когато е трудно и тежко, трябва да вземаме решения, да покажем характер. Трябва да посочим ясно проблемите. Имаме много кризи, които взаимодействат помежду си. По тези кризи трябва да подходим достойно и да търсим заедно решенията и България е част от тях“, подчерта още държавният глава във френската столица.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

Смятате ли, че държавата беше достатъчно подготвена за първия по-сериозен сняг?

Подкаст