ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

За първи път в историята жена става заместник главен секретар на НАТО

Роуз Гьотемюлер НАТО зам.-главен секретар

Заместник държавният секретар на САЩ Роуз Гьотемюлер (Rose Gottemoeller) ще е новия заместник генерален секретар на НАТО обявиха в сайта на организацията. За първи път в историята на алианса жена ще заема такъв висок пост.

"Радвам се да обявя назначаването на Роуз Гьотемюлер, която ще донесе на НАТО богат опит в международната политика за сигурност, и в области като контрола над въоръженията и отношенията с Русия. Тя ще бъде първата жена, която държи този ключов пост, който е крайъгълен камък в НАТО. Благодарен съм на посланик Александър Вершбоу, които ще се пенсионира през есента за неговата забележителна кариера. Неговият принос към НАТО бе незаменим по време на безпрецедентните предизвикателства пред сигурността", обяви Генералният секретар на алианса Йенс Столтенберг.

Гьотемюлер понастоящем е съветник на държавния секретар Джон Кери относно контрола на въоръженията, неразпространението на ядрени оръжия и разоръжаването и политическо-военните дела. Преди това тя бе помощник държавен секретар на Бюрото на контрол над въоръженията, верификацията и съответствието, и главен преговарящ на договора от за съкращаване на стратегическите въоръжения (New Start). В биографията й фигурира още поста директор на московския център "Карнеги". 

От НАТО обявиха, че Гьотемюлер ще заеме поста на 1 октомври.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

Смятате ли, че държавата беше достатъчно подготвена за първия по-сериозен сняг?

Подкаст