ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Перфектна схема за “чистачите” на дългове

Слънчев бряг

Мрежа от фирми,  свързани с бизнесмена  Петър Балабанов (виж. схемата), дължат милиони на държавата, на строителни фирми и на различни физически лица. Поотделно всяка от тях вече е обявена в несъстоятелност.

Удобното  “оплитане”  

помежду им обаче ги е превърнало в основни кредитори сами на себе си. С други думи, дори назначените от съда синдици да успеят да продадат останалите им смешни активи (обикновено на цена под 50%),средствата от тези продажби – в по-голямата си част, ще влязат в собствения (на Балабанов) джоб.

В края на този месец (на 30 юни) синдикът на едно от тези дружества "Пълдин Хотелс Слънчев бряг" ЕАД (в несъстоятелност) Стела Жекова е обявила продажбата на вземане от "Виестейт" ЕООД (също в несъстоятелност) "в размер на 19 269 286 лв. главница, законна лихва до окончателното плащане" – с начална цена… от 100 лева.

От официалното обявление става ясно, че до участие в наддаването ще бъдат допуснати кандидатите, които внесат задатък от 10% върху цената на вземането, т.е – 1.9 млн. лева. Както можем да се досетим, никой страничен купувач не би напазарувал това вземане, тъй като срещу него не стои почти нищо.Така обаче само този дълг ще бъде изчистен на цена от… 10 на сто от реалния дълг.                                                                                                                  

Като казваме,  че срещу това задължение не стои нищо, не можем да не се позовем на една отменена от синдик Жекова продажба на имоти на дружеството от януари тази година. Очевидно намерението й да продаде останалите реални активи на обявената в несъстоятелност фирма са се "препънали" в "опасността" някой страничен мераклия за тези имоти да ги купи. А с удобни схеми – като продажба на дълг, той е "изчистен" и се връща към предишния си собственик, "редуциран" до 10-12% от стойността си.  

От тогавашното обявление става ясно, че за продан е трябвало да бъде обявен хотел "Рожен", построен в националния курорт Пампорово. Според документа става въпрос за сграда със застроена площ от 2388 кв. м на четири етажа, разположена в един урегулиран поземлен имот, обособен за  хотелски комплект "Преспа-Рожен" – целият разположен на терен от 16 137 кв. метра. Началната му цена е трябвало да бъде  4 485 587 лева.

Според същия документ

синдикът трябвало да продаде и друг самостоятелен обект в к.к "Слънчев бряг", който също е част от активите на фалираното дружество. Става въпрос за магазин, чиято начална цена е била определена на  23 248 лева. В това обявление вземането на “Виестейт” ЕООД  все още е било 10 716 635 лв., но цена за него по това време не е посочена.

Опитахме се да разберем причините, поради които този търг е бил отменен, но телефонът на Жекова, посочен в информационния портал на Министерството на правосъдието, се оказа… невалиден. На другия номер, посочен в адвокатската й кантора, до редакционното приключване на броя пък никой не отговаряше.

От  регистрирания в Пловдивския окръжен съд доклад на синдик Жекова от 28 септември 2015-а, става ясно, че голяма част от вземанията на различни дружества от "Пълдин Хотелс Слънчев бряг" ЕАД  вече са прехвърлени (чрез цесия) към Първа инвестиционна банка. Сред тях са това на "Съни холидейс" на Ангел Стефанов и Денис Бареков, което  е на стойност 1 919 000 лева. На "Виа Кепитъл Партнърс" ЕООД (също собственост на Денис  Бареков) е на стойност за над 210 хил. лева. Както и вземане на пловдивското акционерно дружество "Пълдин Вакейшън", чийто собственик (с 99%) е кипърската офшорка "Аннезе Холдингс Лимитид". Що се отнася до дълга от 173 220.65 лв., натрупан

към Националната агенция за приходите

който я нарежда сред кредиторите, очевидно ще почака.

Първият иск за обявяване на несъстоятелност на дружеството е от 2011-а и е бил предявен от фирмата строител на градежите в к.к. "Слънчев бряг" и к.к. "Пампорово" – "Ен и ЕМ" ООД, заради неразплатени суми на над 120 хил. лева. От същото дело става ясно, че имотите на "инвеститора" са били ипотекирани по кредит в полза на "Виестейт" ЕООД (собственика на "Пълдин Хотелс Слънчев бряг" ЕАД), който през 2007-а е получил от банката финансиране на стойност 34 млн. евро. Очевидно тези средства са били отпуснати за изграждането на апартаментния комплекс в "Слънчев бряг" и хотел “Рожен” в Пампорово.

Още преди три години стана ясно, че в опит да се върнат част от гигантските дългове на свързаните помежду си фирми е започнала разпродажбата на апартхотела (изграден върху терен от близо 10 дка) в сърцето на "Слънчев бряг" (в непосредствена близост до "Иберостар Съни бийч"). Той беше сложен на тезгяха от частния съдебен изпълнител Делян Николов. Николов се опита да разпродаде и апартаментите в хотела, които обаче се водят на следващата  

затънала в дългове фирма от мрежата на Балабанов

– компанията "Би Ейч енд Виа Пропъртис" ООД. Длъжник по това изпълнително дело пък беше и споменатата по-горе "Виестейт" заради необслужвания си кредит към финансовата институция.

Самият “Пълдин Хотелс Слънчев бряг” нашумя с редица скандали в региона. Още през лятото на 2011-а ужилени купувачи на имоти от Русия, Казахстан, Украйна и Ирландия пропищяха в медиите, че са закупили апартаменти, които обаче не са получили. Като се има предвид, че по това време почти всички известни бургаски агенции за имоти предлагаха апартаментите в комплекса за над 1600 евро на квадрат, интересно е да се разбере къде са отишли парите от тези продажби?!

Ако се съди от списъка на предявените вземания към също фалиралата вече "Би Ейч енд Виа Пропъртис" ООД (на която са били прехвърлени апартаментите), броят на неговите кредитори е 46 физически лица и фирми. Десетките чуждестранни граждани са се надявали да получат жилищата на брега на морето, които са си платили. Цената, според одобрените от съда техни претенции, е между 80 хил. и 250 хил. евро. Като кредитор тук е вписана отново пловдивската фирма "Съни холидейс" с дълг от 5 523 886.20 лева. "Пълдин вакейшън" пък е с вземане 19 407 966.42 лева. А Първа инвестиционна банка – с 36 940 649.86 лева. “Виа кепитъл партнърс” ще чака близо 700 хил. лв, а самата “Виестейт” – с 3 026 759.78 лева. Потресаваща е сумата

с  която това дружество ще ощипе държавата

в лицето на Националната агенция за приходите – близо 5 млн. лв. (4 909 288.84 лева).

Едно е ясно, че сагата, започнала през 2007-а с изграждането на луксозния апартаментен  комплекс "Via Syates" и хотел "Рожен", едва ли скоро ще приключи, и то не в полза на истинските кредитори на този обръч от фирми.

Друг любопитен детайл от тази история е, че почти всички преговори и документи по сделките за продажбата на апартаментите край морския бряг са се извършвали от варненската фирма за недвижими имоти "Дрийм хоум" ЕООД, която е получила изключителните права за продажбата им.

Една от ужилените – Александра Капица от Казахстан (вписана в списъка на кредиторите със сумата 180 419.92 лв.), по това време разказа, че когато подписала предварителния договор, забелязала странни нюанси. В него било записано, че комплексът е заложен в банка и ипотеката към нея ще бъде снета при прехвърлянето му, което посредниците обяснили като "обичайна практика в България". Вторият притеснителен момент за Капица идва, когато адвокатите на "Дрийм хоум" призовават купувачите на жилища да подпишат допълнително споразумение към договора. Според него по-голямата част от парите по покупко-продажбата трябва да се преведат по сметките на офшорна компания, регистрирана в Кипър. Брокери и адвокати настояват, че всичко е направено в съответствие със законите в България и проблеми няма. След сключване на предварителен договор Капица плаща първата вноска и отлита към дома си в очакване скоро да стане новодомка в луксозния комплекс. В края на 2007-а тя и всички като нея получават уверение, че строителството върви по план и през следващото лято ще могат да се нанесат. Щастливи от бързите темпове на строителния процес, през пролетта на 2008-а хората превеждат 90% от дължимата сума по договора. Малко преди така дългоочакваното лято в "Слънчев бряг" от "Дрийм хоум" обаче им съобщават, че довършването на комплекса "малко" ще се забави и предлагат допълнително споразумение с включени компенсации в него. Част от хората, които са дали пари, искат да се срещнат със строителната фирма и с предприемачите, но нямат възможност, защото всички преговори се водят от варненския посредник "Дрийм хоум". Допълнителни споразумения за удължаване на срока на строителството се сключват през 2009 и през 2010 година. И така до… фалита.

И до днес, когато синдиците на всички тези дружества (оплетени здраво в мрежата на съсобствеността) ще разпродадат последните възможни "активи" – на десеторно занижени цени. Така всеки, вложил средства в начинанието, ще получи… дупката на геврека.

И тук за пореден път изниква въпросът дали несъстоятелността у нас не се е превърнала в удобен начин за… ?! Въпрос, който задаваме не за първи път.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

Ще потърсите ли правата си, ако Ви измамят като потребител?

Подкаст