Евро за южните европейски страни, предлага италианското движение “Пет звезди”

евро

Южно евро – такава е новата идея на движението "Пет звезди" след Брекзит. Предлага се референдум за това. По-точно: Италия да остане в Европейския съюз, но да излезе от Еврозоната, и южните страни от Съюза да имат свое "южно евро". Предложението на "Пет звезди" Италия да излезе от еврото датира в архивите на Сената от година насам и от време на време намира място за коментари в политическите и медийни среди. Така се появи и предложението за два вида евро или алтернативна монета за тези, които не желаят да са в общата Еврозона.

Въпросът е, че референдум засягащ международни споразумения, в Италия не може да се проведе. Забранява го член 75 от Конституцията. От "Пет звезди" не се отказват и предлагат да има "консултативен референдум". Но и такъв не може да се проведе, защото Конституцията не го допуска. Другият вариант е, ако има народна инициатива по въпроса за референдум. Но пътят за това е дълъг и сложен, освен че трябва да се намери политическа сила, която да я подкрепи и изведе до край.

Според юристи и икономисти виждането на "Пет звезди" за нова евро система не е много ясно, освен че за едно южно и северно евро, трябва да се има съгласието на другите страни. Дали искат да кажат обаче, да се направи реформа в еврозоната, за да бъде тя по-функционална, ще покаже времето.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Ще успее ли ГЕРБ да състави правителство с първия мандат?

Подкаст