Ще остане ли гола и боса родната полиция, “която ни пази”?

полицаипротести

Министерството на вътрешните работи е предприело всички необходими мерки за вещевото обезпечаване на служителите. Това обяви заместник министър-председател по коалиционна политика и държавна администрация Румяна Бъчварова в писмен отговор на притеснения депутат от коалиция АБВ Светослав Белемезов.

Стойността на непредоставеното вещево имущество за периода 2011-2015 г. на униформените служители е за 29.5 млн. лв. Но от тогава до сега това не е така. В рамките на финансовата 2015 г. са сключени 7 договора за доставка на вещево имущество на обща стойност 5.48 млн. лв. Договорите са изпълнени и предсрочно, успокои министърът на вътрешните работи.

Поглеждайки изнесения доклад се набиват на очи доста интересни факти. В него е записано, че за мъжката част от служителите в МВР са доставени 6 500 чифта обувки на стойност 346 хил. лв.(53.22лв. на чифт). Малко(почти 2 пъти) по-скъпо излизат обувките на нежната половина, от служителите в родната полиция. За тях са осигурени 26 000 чифта обувки (4 пъти повече) на стойност 2.49 млн. лв. (95.63 лв. средно на чифт). Или от цялата изхарчена сума за 2015 г., за дамски обувки са похарчени 45.40% от парите.

В допълнение са осигурени 1 850 зимни костюми от трудногорим плат и още толкова шапки за 868 хил. лв.  За специални летни костюми пък са дадени 1.1 млн. лв., за 12 490 броя. Закупени са също такива, но от трудногорим плат – 5 800 бройки за сумата от 501 хил. лв. Останалите пари, до горецитираната обща сума са похарчени за шапки, специални ленти и жакардово тъкани отличителни знаци.

За служителите в МВР се мисли и през настоящата 2016 година. В момента се провеждат процедури за рамкови споразумения и ще се обявят обществени поръчки за сектор "Вещево осигуряване" към МВР, с прогнозна стойност 20.73 млн. лв. Срокът на изпълнение е 24 месеца.

От тях 9.29 млн. лв. са предвидени за зимни костюми, 2.86 млн. лв. за строеви облекла, 2.15 млн. лв. за летни якета с хастар и "канадки всесезонни" с прогнозна стойност 2.15 млн. лв. За фланелки, тениски и летни трикотажни блузки пък са предвидени 2.36 млн. лв., докато за ризи, ризи-якета и блузи са отделени още 1.49 млн. лв. Не са забравени и колани и дъждобрани, за които са предвидени 1.2 млн. лв., така че нашият близо 50-хиляден състав на МВР може да бъде спокоен.

За 2016 г. предвиден бюджет на стойност 13.15 млн. лв.

В доклада успокояват, че обществените поръчки ще бъдат извадени от така наречените "запазени поръчки", с цел по-голяма прозрачност, по-голяма конкуренция и по-високо качество на дрехите.

Единственото притеснително в доклада е, че "договорите ще се сключват при осигурен финансов ресурс".

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Ще успее ли ГЕРБ да състави правителство с първия мандат?

Подкаст