Иран приема България като врата към Европа

иран борисов лариджани

Добрите контакти с България в миналото са предимство за страната ни след излизането на Иран от изолацията. Гледаме на България като на врата към Европейския съюз, за да развием икономическите си отношения с държавите от Европа, заяви председателят на Ислямското консултативно събрание на Иран Али Лариджани на среща с премиера Бойко Борисов.

Двамата се обединиха около позицията, че след постигането на историческото споразумение по въпроса за иранската ядрена програма и последвалия засилен диалог между ЕС и Техеран, се създава благоприятен климат за рестартиране на българо-иранските икономически отношения. 

"Съществува положителна перспектива за развитието на контактите между двете държави предвид факта, че страната ни е била традиционен партньор на Иран в източноевропейския регион през 80-те години на XX век. В определени години стокообменът е надхвърлял 500 млн. долара годишно, докато сега той е около 150-160 долара годишно", обясни Борисов.

Според него нивата от 80-те години могат да бъдат постигнати отново.

"Вчерашните разговори, които имах и с д-р Роухани, и с д-р Джахангири бяха изключително полезни за нас, а надявам се – и за иранската страна. Включително с министрите обсъдихме конкретни проекти, които могат да бъдат основа за рестарта на икономическите ни отношения. Вярваме, че като член на ЕС страната ни представлява интерес за Иран с разположението си на пътя на транзита на ирански стоки за Европа и евентуално – на нови енергийни проекти“, посочи премиерът Борисов.

Премиерът изтъкна, че българският народ е миролюбив и християни и мюсюлмани у нас живеят заедно и напълно равноправно участват в политическия и социалния живот.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Ще успее ли ГЕРБ да състави правителство с първия мандат?

Подкаст