Болен ми лежи Киро трафикант…

Болести връхлетяха организираната група за трафик на дрога, която тази седмица се изправи пред специализирания съд за контрабанда на 14.5 тона хашиш от Мароко през България за Белгия и Холандия. По-голямата част от наркотика беше открит при специализирана операция на ГДБОП в началото на юли 2012 г. в софийското село Мировяне. Малко преди това на ГКПП-Ферибот – Видин, беше задържан трафикантът Кирил Кирилов с почти 4 т хашиш на стойност 19 276 500 лева.

Именно Кирилов се оказа препъникамъкът за съдебното заседание, тъй като не се яви на него. Причината е влошеното му здраве – защитата представи медицински документи, според които Кирилов претърпял операция на мозъка. По искане на адвоката съдът назначи медицинска експертиза. Тя трябва да установи състоянието на Кирилов и да прецени може ли той да участва в заседанията. До 5 август тази година експертизата, подготвена от онколог, трябва да е готова.

Пред съда се изправи Бойко Герасков, който пък поиска да бъде пуснат от ареста, за да лекува хепатит и карцином. Той е син на издирвания бос на групата Людмил Герасков, който е в неизвестност още от юли 2012 година. Синът се намира в ареста от една година, но по думите на адвоката му не е бил извеждан оттам, за да посещава специализирано болнично заведение, където да му извършват контролни прегледи заради карцинома. Хепатитът също не бил лекуван, заяви защитата.

Прокурорът Андрей Андреев обяви за неоснователно искането за по-лека мярка. Според него съществува опасност младият Герасков да се укрие, ако го пуснат да се лекува. Магистратът се аргументира с това, че Герасков дълги години се е крил в Испания. Съдът прие аргументите му, добавяйки, че младежът нямал постоянен адрес и живеел под наем. Освен това цитираха становища на експерти, според които заради хепатита не било необходимо спешно хоспитализиране. Герасков има една седмица, за да обжалва решението на съда.

Трети подсъдим пък нито се яви, нито изпрати някакви документи, оправдаващи липсата му в съда. Спецсъдиите му оставиха възможност да го стори на следващото заседание. Ако не представи уважителни причини, мярката му за неотклонение "парична гаранция" може да бъде изменена и той да влезе в ареста.

Людмил и Бойко Гераскови, Кирил Кирилов, Цветомир Модев, Борислав Петров, Емил Нешев, Желязко Новаков, Янко Новаков, Янчо Христов и Людмил Рахнев отговарят пред спецсъда за контрабанда и трафик на дрога на стойност приблизително 72 930 000 лева. Групата е била сформирана през 2011 г. от Людмил Герасков, който измислил схемата за доставка на хашиш с високо качество – по море от мароканския бряг до българско пристанище, след това с камиони до складове край София и отново с товарен автомобил до крайните купувачи в страни от Западна Европа, където хашишът е под разрешителен режим. Транспортът по море бил поет от Модев и Новаков, Бойко Герасков и Петров, отговаряли за трафика по суша, а Кирилов бил ангажиран като шофьор.

Като участник в групата през март 2012 г. бил привлечен и Янчо Янков, капитан на кораба "Оушън Лайън", плаващ под молдовски флаг. Христов, Рахнев и Янчо Новаков били от екипажа. Дрогата била натоварена край мароканското пристанище Сеута и екипажът я е скрил сред палети с гипсокартон. Товарът бил доставен на рибно пристанище в Бургас на 20 юни 2012 година. След това хашишът бил превозен с камиони до склад в софийското село Мировяне. Оттам дрогата трябвало да бъде превозена на части до крайни купувачи в Белгия и Холандия, с които Людмил Герасков имал договорка. Шофьорът Кирилов обаче издънил схемата, тъй като бил заловен на ГКПП-Ферибот-Видин, а скоро след него и останалите участници.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Ще успее ли ГЕРБ да състави правителство с първия мандат?

Подкаст