Дамска атака към фирмените бордове

неравенство

Застрахователи, банки и управители на активи, в които работят половината служители от сектора на финансовите услуги на Острова, са подкрепили схемата "Жените във финансовата харта", която обвързва възнагражденията на мениджърите с броя на дамите на управленски позиции. Хартата е правителствена инициатива, основана на анализ на сектора, подготвен от главния изпълнителен директор на британската банка "Върджин мъни" – г-жа Джейн-Ан Гадиа. Тя задължава "абонатите" да фиксират "квоти" за жените на старши ръководни равнища и да направят заплащането на изпълнителните директори частично зависими от достигането на тези цели.

Анализът на госпожа Гадиа разкрива, че дамското кадрово представителство в сектора на английските финансови услуги е около 23% от състава на фирмените бордове и едва 14% от членовете на изпълнителните комитети. Хартата не фиксира точни целеви стойности за тези дялове, но изисква от подкрепилите схемата да представят числата, към които ще се стремят, и да "рапортуват" периодично за изпълнението на целите.

Инициативата е жизненоважна за ликвидирането на неравенството в заплащането между мъжете и жените. Във финансовия бранш на Великобритания то е скочило до 40% при средно 24% за целия национален пазар на труда.

Английското финансово министерство похвали специално местния застрахователен сектор, че 15-те работодатели са подкрепили хартата. И изрази разочарование от Уолстрийт, дистанцирал се категорично от програмата – от едрите американски финансови акули с присъствие в Сити – само "Моргън Стенли" се е включила в подписката. "Голдмън Сакс" се оправдала, че е "сериозно предизвикателство да поема регионални ангажименти". А "Ситигруп" обещала да работи за "съобразяване с хартата в контекста на глобалната си стратегия за диверсификация". Бие на очи и отсъствието от списъка на "абонатите" на мениджъра на активи "Нютън фънд мениджмънт", управляван от Хелена Морисей. Тя е известна активистка от кампанията за включването на жените във фирмените бордове и основател на "Клуб 30%" (бел. ред. – акция, подета във Великобритания през 2010-а дамите да са минимум 30% от членовете на управителните съвети на компаниите, включени в елитния английски борсов индекс FTSE-100). 

От институциите от публичния сектор към хартата са се присъединили английското финансово министерство и финансовият надзорник Financial Conduct Authority. Красноречиво е отсъствието на "Бенк ъф Инглънд", която твърдо защитава "мъжката територия" в сферата на управлението.

 

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

На 9 юни ЦИК отчете рекордно ниска избирателна активност. На какво се дължи това, според вас?

Подкаст