Приказки за АЕЦ от 1001 нощ

иран петкова

По сладкодумие премиерът Бойко Борисов може да съперничи на Шехерезада, разказвачката на приказки от "Хиляда и една нощ". Преди заминаването на правителствената ни делегация за Техеран в началото на седмицата той по неповторим начин нарисува цялата благодат, която ще се изсипe върху нас от древна Персия – нефт, газ, туризъм…  Гвоздеят на програмата обаче трябваше да е продажбата на произведеното от Русия оборудване за АЕЦ "Белене". 

И като потекоха едни новини от тези древни земи… Иран приемал България като врата към Европа, а ние пък се оказахме напълно готови да се включим в един голям транспортен коридор –  от близкоизточната страна през Армения, Грузия и нашата територия. "Готови сме да участваме в този транспортен коридор. Това, че изградихме магистрала "Тракия" и магистрала "Марица" заедно със скоростната жп линия Бургас – Истанбул, дава възможност Бургас и Варна да бъдат включени сега в такова предложение. Разбрахме се след две седмици в София да дойдат експерти от Армения, Грузия и Иран, за да се подготви теоретично как би изглеждала подобна идея", заяви Борисов. 

Дай, Боже, да се случи, защото ние обичаме магистралите и коридорите. През 2007-а се говореше за изграждането на магистрален пръстен около Черно море с дължина около 7000 километра. Самият г-н Борисов в предния мандат щеше да строи с катарците скоростния път Русе – Свиленград и даже депозит в БНБ сложиха шейховете в знак на добри намерения. После от цялата работа ни остана само споменът за марковите им чехли и широките бели одеяния.

Що се отнася до енергетиката, повечето наши медии съобщиха, че в Иран ще продаваме реактори. Наистина, по време на първия ден от визитата бе подаден оптимистичен сигнал – президентът Хасан Рохани дал своята благословия да се проведат преговори между двете правителства по българското предложение за продажбата на произведеното за АЕЦ "Белене" ядрено оборудване. Но експертната среща, в която участваха вицепремиерът по икономическите въпроси Томислав Дончев и министърът на енергетиката Теменужка Петкова, не впечатли особено с постигнатия резултат. Официалното съобщение на българския правителствен пресцентър след разговорите бе повече от скромно. Вицепрезидентът и ръководител на организацията за атомна енергия на Ислямската република Али Акбар Салехи бил информиран за решението на Арбитражния съд в Женева по търговския спор между НЕК и "Атомстройекспорт", което предвижда да платим 535 млн. евро на руснаците и да си приберем оборудването, произведено за проекта "Белене". Толкова по въпроса. Иначе е бил представен 40-годишният експлоатационен и експертен потенциал, придобит от работата на АЕЦ "Козлодуй", предложили сме да предоставим експертиза в областта на съхранението на отработено ядрено гориво и сме се обединили  около… задълбочаване на взаимоизгодното сътрудничество в сферата на атомната енергетика при използване на ядрената енергия за мирни цели. 

За пълненето на  хъб "Балкан" с ирански газ също ще се наложи да почакаме. Ислямската република проявявала сериозен интерес към проекта за изграждане на интерконектора Гърция – България, както и към този за терминала за втечнен природен газ край Александруполис, обяви министър Петкова. Ама доставките могат да започнат най-рано след три-четири години, когато функциониращият в Иран завод за втечнен газ достигнел оптималния си капацитет.

Приказките са хубаво нещо, ама действителността е друга и времето държавата да реши какво ще прави с оборудването за АЕЦ "Белене" става все по-малко. Според енергийния експерт Иван Хиновски  закупуването на старо оборудване за ядрени централи се практикува по света, но ако България отново предпочете продажбата, ще е шампион по реализирани загуби. По думите му то струва над 1 млрд.  евро и ако го продадем за сумата, която трябва да платим на "Атомстройекспорт", ще загубим половин милиард.

"За втори път ще продаваме на загуба. Първият път беше, когато платихме първите реактори за АЕЦ "Белене", които "Атомстройекспорт" взе обратно и ги вложи в една руска централа, но ние ги продадохме на безценица, с огромна загуба. Сега се оформя същият сценарий. Ние сме против едно такова прибързано решение, като се имат предвид перспективите. Един добър вариант, който е необходимо да се анализира, е там да бъдат изградени един или два блока с оборудването за АЕЦ "Белене". Този проект вече не може да е държавен, той трябва да е корпоративен. Но за това се искат много умения и знания от държавната администрация", смята Хиновски.

Случайно или не, в сряда (13 юли) левицата внесе в деловодството на Народното събрание проекторешение за падане на мораториума за строителството на АЕЦ "Белене", гласуван през 2012-а. Червените искат кабинетът да се заеме със строежа на втора атомна и енергийният министър на три месеца да се отчита как върви изграждането й. Вариантът според тях е инвеститор да построи централата заедно с руската страна.

"Това, което от БСП предлагат, бе оповестено от премиера още в събота, но не могат да се изключат и останалите варианти", каза председателят на парламентарната енергийна комисия Делян Добрев. Той изказа и личното си мнение, че най-добрият начин за този проект е продажбата му чрез  Агенцията по приватизация. "В тази процедура по приватизация минималната цена, която следва да търсим, е тази, която до момента сме похарчили за проекта – 1.5 млрд. лева. Инвеститорът трябва да поеме ангажимент да бъде разплатено оборудването, както и сумата, присъдена от арбитража. Освен това той трябва да се ангажира и с арбитражното дело към руската страна", отбеляза Добрев. 

Само за сведение, дневните финансови санкции за забавяне на плащането на изработеното от руснаците оборудване са над 330 хил. лева.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Ще успее ли ГЕРБ да състави правителство с първия мандат?

Подкаст