ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Стартира конгресът на Демократическата партия в САЩ

хилари клинтън

В САЩ днес ще бъде открит конгреса на Демократическата партия. Той ще се проведе във Филаделфия, щата Пенсилвания, като се очаква на него Хилари Клинтън да приеме официално партийната номинация за президент. В дневния ред на програмата днес се очаква реч да изнесе основният опонент на Клинтън – сенаторът Бърни Сандърс, както и първата дама Мишел Обама.

Форумът във Филаделфия, е леко помрачен, след като председателката на партията Деби Уосърман Шулц обяви вчера, че ще подаде оставка заради скандал с изтекла вътрешна информация. Драмата е на лице, след като през уикенда "Уикилийкс" публикува десетки хиляди мейли, от  които става ясно, че партийните лидери са подкрепяли Хилари Клинтън и са подхождали скептично към Бърни Сандърс, което довежда до оставката на Деби Уасермън Шулц – председател на комитета на демократите.

Скандалът бе прехвърлен в полето на републиканците, след като мениджърът на предизборната кампания на Хилари Клинтън, цитиран от "Вашингтон Поуст" твърди, че има доказателства, че руски държавни лица са пробили системата на конгреса, откраднали са тези мейли с цел да помогнат на Доналд Тръмп.

Самото изтичане на мейлите определено ще разсърди доста от симпатизантите на Сандърс, които и без това смятат, че системата е опорочена и политиката е подвластна на големи корпоративни интереси.

През уикенда стана ясно, че Хилари Клинтън, която практически си осигури номинацията на Демократическата партия за президент на САЩ, избра сенатора от Вирджиния Тим Кейн за кандидат за вицепрезидентския пост. Тя го е представила на среща с избиратели в Маями, Флорида, обявявайки го за "прогресивен човек, който обича да върши нещата докрай", предават световните агенции.

След републиканците преди дни, сега и демократите ще трябва да поемат предизвикателството да покажат, че са обединени.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Кога очаквате сериозно да бъде намалена административната тежест в България?

Подкаст