Далаверата за 60 млн. лв с екотакси подхваща омбудсманът Манолова

Парламент Мая Манолова омбудсман

Огромна далавера за 60 млн. лева с екотакси нищи националният омбудсман Мая Манолова. Това е кампания, която е започнала напоследък, стана ясно на пресконференция, на която Манолова направи обзорен отчет на първата година, откакто е на поста. Тя обясни, че става въпрос за продуктовите такси, които се внасят при първа регистрация на автомобил. Вместо да отиват в бюджета на държавата и да се използват за дейности за опазване на околната среда, парите се вливат в 2-3 частни фирми.

Обяснява се, че тези такси са нужни за рециклирането на автомобила, когато той остарее и вече е неизползваем. След проверка Манолова е установила, че рециклирането е печеливша дейност и изобщо не е нужно да се внасят пари предварително. За този проблем обмудсманът е бил сезиран от граждани, които са алармирали, че екотаксите се внасят в частни организации и не се използват за опазване на околната среда.

Например за цяла Северозападна България действа едно единствено сдружение от фирми, което събира екотаксите при регистрация на автомобили. За цялата страна са не повече от 3. При регистрацията на кола на възраст над 10 години таксата е 275 лв., а за кола на възраст между 5 и 10 години – 260 лева. За новите коли е над 100 лева.

230 000 автомобили се регистрират годишно. От таксите се акумулират 60 млн. лева, които никой не знае къде отиват. Преди години години фирмите са били 30, а таксите по около 30 лева.

Мая Манолова настоява държавата да се намеси и да има публичност къде отиват парите от екотакси и да се създаде възможност за конкуренция. В Народното събрание е внесено предложение от народни представители за публична информация за тези пари, но все още не минало.

Внасянето на екотаксите се изисква съгласно Наредба за продуктовите такси в Закона за управление на отпадъците, който е отворен за гледане в НС.

Манолова очаква тази година да има абсолютен рекорд на подадени жалби и сигнали до институцията на омбудсмана. Броят им се е увеличил двойно. Подадени са 8264 жалби от началото  на периода, в който тя е начело на институцията. От началото на годината са 6403 жалби. 20 320 души са потърсили съдействие от омбудсмана. Проведени са 10 кръгли маси по различни важни проблеми, направени са законодателни предложения. По 3 важни проблема е сезиран Конституционният съд. Един от тях е гласуването на българите зад граница.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Как смятате, промените по бул. "Витоша" и бул."Патриарх Евтимий" ще подобрят ли организацията на движението в центъра на София?

Подкаст