Икономиката в еврозоната отбеляза спад през второто тримесечие

еврозона евро ецб

Брутният вътрешен продукт (БВП) на Европейския съюз (ЕС) се повишава с 0.4% през второто тримесечие на 2016 г. в сравнение с първото, сочат предварителните  данни на европейската статистическа служба Евростат.

Ръстът през второто тримесечие на година отбелязва леко забавяне в сравнение с първото, когато бе регистрирано повишение от 0.5 процента.

В рамките на еврозоната през вторите три месеца на 2016-а е отчетен икономически растеж от 0.3% след увеличение с 0.6 на сто през предходното тримесечие.

В сравнение със същия период на миналата година БВП на Евросъюза нараства с 1.8% през второто тримесечие, а в еврозоната – с 1.6 на сто. През първото тримесечие ръстът на годишна база беше съответно 1.8% и 1.7%.

В същото време Евростат представи и данни за безработицата в еврозоната през юни и предварителни данни за инфлацията в региона през юли.

Безработица в еврозоната през юни остана на майското ниво от 10,1% и под ниво от 11,0% през юни 2015-а година. По този начин безработицата в региона остава за втори пореден месец в най-ниско ниво от юли 2011-а година насам.

Общо 16 млн. европейци от еврозоната са били без работа през шестия месец на настоящата година, като спрямо май е отчетено понижение на безработните с 37 хиляди, докато на годишна база е регистриран спад с цели 1.363 милиона.

През юни близо 3 млн. младежи в еврозоната на възраст под 25 години са били без работа като нивото на младежка безработица е 20.8%. Това представлява понижение на младежката безработица с 248 хиляди спрямо същия месец на 2015 година, когато нивото на младежката безработица бе от 22.5%.

Според предварителни оценки на Евростат, инфлацията в еврозоната нараства през юли малко по-силно от очакваното благодарение на по-високи цени на храни, напитки и тютюневи изделия.

Индексът на потребителски цени (CPI) на 19-те страни-членки на единния валутен блок се е повишил през юли с 0.2% на годишна база.

Цените на храните, алкохолните напитки и на тютюневите изделия нарастват през юли с 1.4% на годишна база, а на услугите – с 1.2%, докато енергийните цени се понижават с 6.6%.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Как смятате, промените по бул. "Витоша" и бул."Патриарх Евтимий" ще подобрят ли организацията на движението в центъра на София?

Подкаст