Олигарси “мачкат” закона

хотел Маринела

Законите и правилата не важат за доста хора у нас. Тази поредна демонстрация на пренебрежение към тях и към държавните институции направи през седмицата олигархичното семейство на Ветко (Вълчо) и Маринела Арабаджиеви. Въпреки че Дирекцията за национален строителен контрол (ДНСК) издаде заповед за спиране на започналото строителство на едноетажното тяло на хотел „Маринела София“, градежът продължава с пълна сила. Това съобщиха от Министерството на регионалното развитие и благоустройството след третата проверка на строителния контрол. Предишните две инспекции, направени през миналия месец, също установиха, че строително-монтажните работи продължават, независимо от факта, че са в нарушение на разпореждането на контролната институция.

Историята започва в края на април, когато ДНСК проверява строежа и установява, че дострояването на хотела става без одобрени технически проекти по всички части и без да е съставен протокол за определяне на строителна линия и ниво на строежа. На 16 май държавният контролен орган по строителството издава заповед за спиране на строежа. Тя има предварително изпълнение и трябва да се спазва, въпреки че се води съдебно производство по обжалването й. И при следващите проверки (през юни ) отново се оказва, че заповедта не се изпълнява. Срещу нарушителите са образувани три административно-наказателни производства.  Сега ДНСК изпрати  нови покани за образуване на поредното  административно-наказателно производство.

Причината за цялата история е, че ДНСК е отменила  заповедта  за допълване на разрешението за строеж (от 4 май), издадена от главния архитект на район "Лозенец". И разрешението за строеж, и заповедта за допълването му са били издадени от некомпетентен орган, се подчертава  в съобщението на регионалнато министерство.

Строежът е от втора категория, а законът не допуска главният архитект на Столичната община или главните архитекти на нейните райони да издават строителни разрешения за строежите от първа, втора и трета категория. Тъй като в случая разрешението за строеж е нищожно, но е влязло в сила и не може да бъде отменено служебно от ДНСК, тя е подала сигнал до прокуратурата за протестирането му пред началника на РДНСК Югозападен район. Той вече може да отмени разрешението за строеж по протест на прокурора. Прокуратурата е направила това пред Административен съд – София град. На 13 юли е подадено определение за изпращане на протеста по компетентност до началника на РДНСК Югозападен район. Определението е обжалвано от собственика на строежа и не е влязло в сила. Поради това протестът все още не е изпратен в РДНСК, съобщават още от пресцентъра на строителното ведомство.

Нека припомним, че още преди повече от месец архитекти алармираха, че бившият "японски" хотел се унищожава. Те определиха градежа като  "грубо посегателство срещу шедьовър на световноизвестния японски архитект Кишо Курокава". Комплексът е единствен по рода си в Източна Европа. Председателят  на Съюза на архитектите в България Георги Бакалов каза, че сградата е една от емблемите на Курокава – архитектът на 135 от най-значимите сгради в световната архитектура.

Съюзът на архитектите и Камарата на архитектите призоваха всички институции, които имат отношение по случая, да предотвратят разрушаването на една от архитектурните ценности от най-новата ни история.

Какво обаче можем да очакваме от сегашните собственици на хотел "Маринела", които преди година изкорениха японските вишни в пешеходната зона, промениха  цялостния вид на сградата, като я опасаха с метални конструкции  и наслагаха… пауни?!

 

 

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Откъде се информирате за предстоящия вот 2 в 1 на 9 юни?

Подкаст