ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Разграбиха енергийните облигации като топъл хляб

Пазари

Прогнозата на "БАНКЕРЪ", че Българският енергиен холдинг (БЕХ) бърза изключително много да си осигури финансиране, се оказа вярна. За броени дни негови представители са успели да проведат интензивни срещи с инвеститори в Лондон, Париж, Мюнхен, Франкфурт, Милано, Цюрих и Виена и са пласирали успешно втора емисия еврооблигации на стойност 550 млн. евро на Ирландската фондова борса. Според официалното съобщение това е станало при засилен интерес и книжата  са била презаписани в размер на над 2 млрд. евро. Годишните лихвени плащания пък ще са  4.875 процента. 

Както вече писахме, дългът бе емитиран чрез използването на т. нар. "Регулация S" (Reg S), приета от американската Комисия за ценни книжа и фондови борси (SEC) през 1990 година. Тя позволява на емитентите да привличат големи количества капитал без допълнителни разходи и бавене на регистрацията. Чрез нея също така се избягва публикуването на проспект и се гони точно определен тесен кръг квалифицирани инвеститори – в случая лица в Европа и извън Обединеното кралство.

Съдейки по някои информации, големият интерес се дължи най-вече на включването в надпреварата на ЕБВР, която е записала 20% от облигационната емисия – несъмнено положителен сигнал за останалите участници. Струва си да се отбележи, че това съвсем не е обичайна политика на банката и може да се приеме като знак за подкрепа за реформите в енергийния сектор. В същото време обаче доходността на новите облигации е далеч по-висока, отколкото на тези от 2013-а. Лихвеният купон на сегашната емисия е 4.875%, а доходността до падеж – 5.125 на сто, спрямо 4.25%  за предишната. Което показва, че и рискът при новите необезпечени корпоративни книжа е далеч по-висок.  

"Проявеният интерес към емисията е поредно доказателство за високата оценка на инвеститорите по отношение на осъществяваните реформи в българския енергиен отрасъл. Целият набран ресурс ще се използва за покриване на мостовия кредит, изтеглен от БЕХ в края на април тази година", коментира министърът на енергетиката Теменужка Петкова. 

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Противоконституционна ли е мярката за отнемане на коли от пияни и дрогирани шофьори?

Подкаст