Железа и кич в бляскавия “Маринела”

маринела

Незаконното надстрояване на хотел "Маринела", по-известен като "Японския", продължава, показа проверка на Дирекцията за национален и строителен контрол (ДНСК). В четвъртък инспекторите й са съставили протокол и предстои възложителят "ВГ" АД и строителят да получат покани да им бъдат съставени актове по Закона за административните нарушения и наказания. При инспекцията било установено още, че незаконният строеж дори е захранен с електрическа енергия, затова ще бъде съставен акт и на "ЧЕЗ разпределение България" АД . 

ДНСК се заканиха, че ако нарушенията в хотела продължават, ще започнат ежедневни проверки съвместно с Главната инспекция по труда и с полицията.

Разрешение за префасониране на комплекса, създаден от известния японски архитект Кишо Курокава, бе дадено в началото на 2015 г. от главния архитект на район "Лозенец" Тодор Господинов. Но се оказало, че той нямал правомощията да одобрява строежи от втора категория и разрешителното е нищожно. Въпреки това надстрояването започнало макар и без технически проекти, без протокол за определяне на строителна линия и на ниво на строежа.

"Както разрешението за строеж, така и заповедта за допълването му са издадени от некомпетентен орган. Строежът е втора категория, а няма предоставени правомощия от главния архитект на Столичната община на главните архитекти на районите да издават строителни книжа за строежите от първа, втора и трета категория", посочват експертите от Министерството на регионалното развитие и благоустройството (МРРБ).

Хотел "Маринела" бе придобит от бизнесмена Ветко Арабаджиев в края на 2014 г. и носи името на съпругата му. Оттогава обаче скандалите около хотела не спират. През пролетта на 2015 г. собствениците му решиха да изкоренят японските вишни пред него и да ги заменят с изкуствени, които светят. Дзен градината пък бе превърната в казино. Наскоро се прокрадна и идеята на терена на тенис кортовете на хотела да бъде изграден нов десететажен блок.

За да се спре нарушаването на уникалността на сградата, Столичната община и архитектите в София отправиха искане тя да бъде призната за паметник на културата. Министерството на културата обаче отказа с мотив, че липсват планове на сградата, по които тя да бъде възстановена в първоначалния си вид. В момента отхвърленото решение се обжалва в съда.

 

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

This poll is no longer accepting votes

Смятате ли, че масовите назначения без конкурс в бордовете на държавните фирми трябва да продължават?

Подкаст