Киев смята да си поиска от “Газпром” над три милиарда долара

Юри Терентев АМКУ

Антимонополния комитет на Украйна (АМКУ) е подготвил иск за принудителното събиране от "Газпром" сумата от 3.4 милиарда долара, заяви ръководителят на ведомството Юри Терентев.

През 2015 г. АМКУ наложи глоба на "Газпром" в размер на 85.86 милиарда гривни, и определя срок за заплащането им до 12-ти април тази година. Основната причина за наказанието наложено от комисията е за злоупотреба с монополно положение на пазара за транзит на газ. От руската компания се удивиха от това твърдение, тъй като според тях "Газпром" не провежда стопанска дейност на територията на Украйна, след като след границата с Русия компанията предава газа на украинската "Нафтогаз".

По-късно "Газпром" оспори наказанието в украинския съд, но делото бе върнато без разглеждане. В същото време украинските съдилища от всички инстанции са отказали да удовлетворят жалбата на "Газпром", в която той иска да признае незаконността на такова връщане.

"Решението на Антимонополния комитет за наказанието "Газпром" подлежи на изпълнение. Ако не бъде изпълнено доброволно, то антимонополната комисия ще се обърне към съда за принудително събиране на глобата", каза Терентев пред журналисти по време на пресконференция.

Той не можа да се каже, когато именно комисията ще подаде иска, но уточнил че съответните документи вече са подготвени. Терентев уточни, че искът ще бъде подаден след като Газпром изчерпа всичките си юридически възможности да обжалва наказанието. Въпреки това, той не уточни дали тези възможности са изчерпани към дадения момент.

Терентев отбеляза също, че комисията вижда технически трудности при изпълнение на наказанието, тъй като основните активи "Газпром" се намират извън границата на Украйна.

 

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

This poll is no longer accepting votes

Смятате ли, че масовите назначения без конкурс в бордовете на държавните фирми трябва да продължават?

Подкаст