“Ди Пресе”: Корумпирани български полицаи участват в трафик на мигранти

австрия бежанци мигранти

Корумпирани български полицаи участват в пропускането на нелегални мигранти и чрез подкупи подобряват приходите си. Това пише австрийското издание "Ди Пресе" (Die Presse) в обширна статия, в която се твърди, че т.нар. Балкански маршрут не е напълно закрит.  Трафикантите на хора промениха маршрутите за нелегални мигранти към Западна Европа. Балканският маршрут не е закрит, а трафикантите се пренасочват към Унгария, Хърватия и Словения, пише още виенското издание, цитирано от bTV.

Доказателство, че бизнесът на трафикантите процъфтява са данните на Федералната криминална полиция, според която броят на нелегално влезлите в Австрия с помощта на трафиканти, е почти същия както този от миналата година, когато техният брой бе 20975 души. От федералната полиция не съобщават точните данни за тази година, но от там уточняват, че той не се различава от миналогодишните.

"Снимките от социалните мрежи ясно показват, че тази година много повече хора от Африка потеглят към Европа", казва ръководителят на централната дирекция за борба с трафика на хора във Федералната полиция Гералр Тацгерн.

Австрийските гранични полицаи са констатирали, че трафикантите изоставят мигрантите на произвола на съдбата край австрийската граница. Страни като Македония или България са изправени пред проблемите с корумпираните полицаи, които с подкупите подобряват приходите си, пише още "Ди Пресе".

В публикацията се твърди, че в отделни държави по различен начин се третират трафикантите, които внасят мигранти, с тези, които изнасят. Когато става въпрос за защитата на собствената територия балканските държави, включително и Италия, прилагат по-строги мерки и сътрудничат с чуждите служби.

Когато обаче мигрантите продължават маршрута си, тогава от полицията твърдят, че те не са използвали услугите на трафиканти и действат на принципа: "Излизащият от страната бежанец е добър бежанец", се казва още в публикацията.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

This poll is no longer accepting votes

Смятате ли, че масовите назначения без конкурс в бордовете на държавните фирми трябва да продължават?

Подкаст