Отровителите на съвременна България

наркобос

Столичното стъргало "Витошка", пешеходната Мека за провинциалисти и чуждестранни туристи, неочаквано се превърна в арена на антидрогарска кампания. В началото на седмицата, току-що разделил се с панаира на книгата, булевард "Витоша" осъмна отрупан с флайери, все едно е в навечерието на избори. На листовките, отпечатани на луксозна хромова хартия, се виждат ликовете на повече от дузина млади мъже с интересни прякори – Думпела, Гробаря, Боксьора, Ухото, Къцо, Бореца, Ланеца, Темерута, Бушона, Паяка, Телето, Късоръчко. На гърба на листовката неизвестният автор обяснява, че тези хора продават отрова на българските деца повече от десет години.

Всичките тези, парадирайки с имената на Бойко Борисов, на Цветан Цветанов, на Георги Костов, Мишо Наумов, разпространявали дрога в София, в Пловдив и Варна, в Елин Пелин, Сандански, Свиленград и Велико Търново, се уточнява на гърба на листовката. Имената от този списък са известни: първите двама в него са и първите двама в ГЕРБ и в държавата. Георги Костов е главен секретар на МВР, а Мишо Наумов е шеф на отдел "Убийства" в Главна дирекция "Национална полиция", полицай на годината за 2013 -а.

Този списък е далеч по-смущаващ, отколкото онзи на отровителите. Лично аз поне не се сещам в някоя друга европейска държава премиер, заместник-шеф на ПГ на ГЕРБ, професионалист №1 и почитан полицай да са били изтипосвани на листовка с уточнение, че разпространители на дрога спекулират с имената им. Единственото, за което се сещам, стане ли дума за организирана престъпност, е името на бившия премиер на Черна гора Мило Джуканович, за когото се изписаха тонове мастило, че е свързан с контрабанда на цигари… Дали защото е смущаващо, но един от най-цитираните експерти по организирана престъпност Тихомир Безлов от Центъра за изследване на демокрацията (ЦИД) лансира версията, че въпросният флайер е дело на конкуренцията на хората от снимките. Очевидно, макар и наивен, както признава и самият Безлов, такъв метод, съчетаващ снимки на наркодилъри с имена на известни политици, върши работа на конкуренцията, но не и на обществото. Методът с листовките е ефективен при преразпределението на наркопазара, а повечето  от мъжете на снимките са на пазара с дрога от години, заяви Безлов. Но да оставим ровенето в семантичната натовареност на флайера на експертите от ЦИД и да се върнем на списъка на отровителите. Самият факт, който дори и Безлов признава, че са на улицата повече от десет години, показва, че те на практика са недосегаеми. Тези хора са нещо като служители на силова служба – с имунитет, със съответните възнаграждения и социални придобивки, с възможност за ранно пенсиониране, при това с добри обезщетения при продължителен трудов стаж. И никакъв шанс да напуснат преждевременно, под системен натиск от МВР, ДАНС, прокуратура. За подобна кариера не мечтаят дори и полицаите…

 

Кои са хората от списъка?

Владимир Иванов-Късоръчко е част от групата на Христофорос Аманитидис-Таки, нарочен за наркобос, но все недоказан като такъв. Късоръчко, заедно с Любо Младежа, Цветан Миленов-Църи, Илия Илиев-Илийката, Асен Китанов-Психото, Васил Христов и Васил Бекиров-Доктора според прокуратурата са от бандата на Таки и неговата дясна ръка Христо Вартенян-Ицо Исуса, занимаваща се с продажба на дрога и побоища над дилъри. Групата е известна и като "Бандата на чуковете".

Веселин Христов-Паяка, според мълвата от подземието е новият бос на коката, нареден там от Таки. Той дължи прякора си на татуировка на дясната китка, изобразяваща паяк. По стара традиция популацията на подобни видове е в крайните столични квартали, в случая "Люлин". Което не пречи на Паяка и на хората му да вилнеят по известните заведения в центъра на София.През 2008 г. Весо Паяка бе сред арестуваните дилъри на дрога, работещи за Таки, но се отърва без присъда. Говори се, че Христов е разпоредил няколко брутални наказателни акции срещу конкурентни пласьори на наркотици като тази срещу Росен Кръстев-Стъкларя през януари 2009 г. и Йоан Пецев, пребит до смърт с палки и боксове в края на 2008-а. През 2012 г. Паяка е задържан при операция "Чук", която праща зад решетките всички от бандата на Стефан Бонев-Сако и Милен Даврански-Катерицата. Паяка обаче е пуснат под домашен арест.

Радмил Ранов-Ради Ланчето е от същия калибър и е част от бригадата на люлинци, както ги наричат. Ланчето от години не живее със законната си съпруга Ани, което не пречи тя да е един от най-близките му сътрудници в бизнеса с дрога в Студентски град.

Даниел Стефанов-Дъмпела е сред близките съратници на Ланеца. Той нашумя през февруари 2012 г., когато в дискотека "Домби" наръга с нож ММА боеца Благой Иванов-Багата. Криминалната му кариера стартира ударно през 2008 г., когато е арестуван заради изнудване, а година по-късно – през 2009 г., е спипан в Дупница с 3 грама хероин и фалшиви документи. През 2010 г. Дъмпела се сближава с групата на Йоско от Костинброд. Година по-късно Дъмпела започва работа като охранител при енергийния бос Христо Ковачки. В края на 2011 г. е дилър в групата на Милен Даврански – Катерицата, засичан е в различни клубове в Студентски град, включително и в заведението на Константин "Плаза".

Димитър Каменов е бивш бодигард на фолк иконата Азис, преминал на работа при Дъмпела.

ММА боецът Николай Кръстев-Нико е разследван от Софийската районна прокуратура за наркотрафик. Той е бил шофьор и охранител на Дъмбела. Разследването е от юли 2014 г. след жалба в районната прокуратура. Срещу Кръстев има показания на защитени свидетели, които са заявили пред нотариус, че той е основният играч в разпространението на дрога в София. Нико има и обвинение за заплаха за убийство на преподавател по право в Софийския университет и за хулиганство. Преди да се хване на работа при Дъмпела, Кръстев е бил охранител в партията на Яне Янев "Ред, законност, сигурност", а след това и в "Атака".

Радослав Иванов-Темерута е известно име в българския ъндърграунд. Задържан е няколко пъти, бил е близък със застреляния наркобос Антон Милтенов-Клюна и със Златомир Иванов-Баретата. През 2010 г. за кратко е задържан като част от групата на Стефан Бонев-Сако за разпространение на наркотици заедно с брат си Мартин Иванов-Душманина. Свидетел е по няколко от знаковите дела, сред които и делото срещу братята Красимир и Николай Маринови-Маргините. През 2006 г. бе прострелян в главата близо до Шесто РПУ в столицата, но оцеля. Темерута стана известен и с това, че осъди прокуратурата. Конкретният повод за делото на Темерута срещу прокуратурата е оправдателна присъда за взривяване, издадена шест години след обвинението срещу него. Темерута е арестуван на 1 април 2005 г., заподозрян за взрива в дома на Асен Димитров. Лежи 10 месеца в ареста, наказателното преследване срещу него продължава шест години без успех за обвинението. Свидетел по делото "Темерута срещу прокуратурата" е брат му Мартин Иванов-Душманина, който също е спряган за участник в наркоразпространението в София.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

This poll is no longer accepting votes

Смятате ли, че масовите назначения без конкурс в бордовете на държавните фирми трябва да продължават?

Подкаст