ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Минчо Спасов: Ако имахме прокуратура на място, еднокнижният ни премиер отдавна щеше да е излежал първата си присъда

Минчо Спасов

Президентът да поеме и да носи своята отговорност за част от съдебната власт, като назначава и уволнява еднолично главния прокурор. Това би имало огромно влияние върху намаляването на корупцията, бандитизма и разбойничеството в българския политически, обществен и икономически живот, заяви в интервю за "БАНКЕРЪ" Минчо Спасов, кандидат за вицепрезидент на коалицията "Движение 21" и НДСВ".

"Ако имахме прокуратура на място, тя нямаше да подмине с лека ръка случаите с Мишо Бирата, с позора на прокурори в Банкя, ако щете и тези, визирани в последните интервюта на Цветан Василев. Подобни факти биха били радост за всяка прокуратура в света, но не и за българската.

Ако имахме прокуратура на място, еднокнижният ни министър-председател отдавна щеше да е излежал първата си присъда", допълва Спасов. Ето още от интервюто:

Вие припомняте стари случаи, но напоследък има съвсем пресни с продажбата на бившите Царски конюшни, на Дипломатическия клуб в Бояна.

– Областният управител беше предмет на моята докторска дисертация. Аз много добре знам и го казвам на всички, че областният управител се назначава и уволнява еднолично от министър-председателя. Той е негов едноличен пълномощник на територията на дадената област. Театралните сцени, че, видите ли, Борисов не знаел за сделката с Царските конюшни и че поискал оставката на областния управител на София, са поредното тефлоново покритие, което той се опитва да си сложи. Областният управител се уволнява еднолично  със заповед на министър-председателя, без да има нужда от оставки.

Това първо. Второ, ако Борисов сезира прокуратурата за сделката с Царските конюшни, той трябва да я сезира не срещу сделката, а срещу своя областен управител, защото в случая не сме изправени пред неизвестен извършител. Както виждаме, отново всичко е дим без огън, за замазване на случая.

Ще припомня само, че при предишното управление на ГЕРБ в края на мандата им се появи случаят с местността "Кокала" в несебърските дюни. Тогава отново правителството на нашия еднокнижен премиер беше продало тези дюни в нарушение на законите.

Когато едно правителство започне да разпродава държавни имоти на безценица, това означава ли, че се вижда краят му? Ще има ли предсрочни избори?

– Разумните хора би трябвало да желаят предсрочните избори. Дали те ще се случат зависи обаче от много фактори – и вътрешни, и международни. Не искам да бъда лош пророк, но смятам, че предсрочните избори предстоят поради огромните гафове, които се вършат и във вътрешен, а и в международен план. Във вътрешен план се вършат безобразие след безобразие.

Енергетиката е един болен човек, чиято кръв обаче постоянно се източва от близки до правителството икономически субекти. Хвърля се прах в очите, че вината за това била на предишни правителства, на предишни закони, без да се отчитат фактите, че по-голямата част от разрешенията за зелени проекти бяха дадени от първото правителство на Бойко Борисов. Неслучайно г-н Горанов се оттегли от активна форма на изяви, защото батакът във финансовата сфера е пълен, въпреки изтеглените 16 милиарда. Повече от 2 милиарда са задълженията само в енергетиката и никой не знае как биха могли да бъдат оправени, нито пък мисли по този въпрос.

А в международен план?

– Ще взема повод от последното безобразие, което извърши нашата държава и то компрометира България на първо място като правова държава в очите на самите български граждани – предаването на турския гражданин Бююк на турските власти. Този гражданин на два пъти е получил защита от българския съд, който не е разрешил екстрадирането му в Турция. Българският съд ясно се е произнесъл, че целта на екстрадицията е вероятно извършване на политическа репресия срещу този човек, който се е обявил за официална опозиция на сега управляващия в Турция. При наличието на решение на две български съдилища изпълнителната власт в лицето на МВР извърши едно недопустимо самоуправство – предадоха този човек на турските власти и го обрекоха на явна смърт. Защо го направиха? Аз внимателно прочетох защитната реч на г-н Бююк пред българския съд. Там той обяснява защо е опонент на Ердоган. Неговите точни думи са: "В основата на лошото е неграмотността". За съжаление, нашите управници показаха, че тяхната неграмотност е основата, чрез която те погубват България и нейния имидж. Отделен въпрос е, че предаването в нарушение на решение на български съд е нарушение и на международното хуманитарно право. Този човек беше предаден в нарушение на Хартата за основните човешки права, която ние сме подписали и ратифицирали. Но, както вече споменах, безграмотността и страхът са водещи в българската политика понастоящем.

Случва ли се съдебната реформа, или просто се правят някакви залъгващи движения?

– Съдебната реформа се случва с негативен знак – вместо да се подобрят, нещата стават все по-зле. Групата "Винету" е окупирала ключовите позиции във ВСС, работейки в плътна колаборация и сътрудничество с групата "Пеевски". Грешно е дори да се мисли, че това са две отделни групи. Техен е председателят на ВАС, техен е главният прокурор. Единствено председателят на ВКС г-н Лозан Панов се съпротивлява срещу диктата на групата "Пеевски-Борисов" в съдебната власт. Това не са голословни приказки, ще ги илюстрирам само с два примера. Есемесите, които половината членове на ВСС изпращат и са готови да изпратят на еднокнижния ни премиер-слънце. Посещенията на може би най-отговорни прокурори в къщата му в Банкя, за да просят от него повишение, издигане и да докладват класифицирана информация от текущи разследвания срещу министри и срещу самия Борисов. Това са възмутителни неща, които трябва да бъдат променени.

Намаляха ли чантаджиите в МВР, или и там реформата е проформа?

– Чантаджиите останаха същите, намаляха униформените полицаи по улиците. Статистиката показва, че вакантни места за чантаджии няма и там съкращения няма. Освободиха се вакантни места за редови полицаи по улиците, защото 60% от ресурса на МВР за заплати, осигуровки, издръжка отива за чантаджиите, а не за редовите полицаи на улиците, които действително работят за безопасността на гражданите. Респективно няма никакъв стимул за младите хора да остават на такава служба на открито под дъжда, вятъра, слънцето, защото по-голяма част от социалните и финансовите придобивки се поглъщат от прослойката на чантаджиите.

Но от две години говорим за реформи в различните сфери. Случва ли се въобще нещо, откакто ГЕРБ управлява за втори път?

– Очевидно е, че нещата се случват с негативен знак като резултат. Корупцията се увеличава, демокрацията намалява. Икономическият статус на българите е функция от тези две неща. Той също ги следва и намалява. Промяната е изходът от тази ситуация. И тази промяна е в интерес не само на гражданите, но и на нормалния бизнес. Защото нормален бизнес в момента в България няма. Обществените поръчки са окупирани от близки до ГЕРБ компании, които не дават на никакъв външен участник дори да подаде глава при разпределянето на обществения ресурс.

Кой ще бъде вашият основен опонент на изборите? ГЕРБ все още нямат кандидат, останалите са ген. Радев, Каракачанов, Трайков.

– Основният ни противник са лъжата и измамата, с които ГЕРБ правят избори. Ако тези избори са като предишните с 60% подменени протоколи, с груби манипулации, с купуване на комисии, ние няма да ги признаем, какъвто и да е резултатът от тях. Ще сезираме и европейските институции, и новосъздаващата се европейска прокуратура, ако нашата продължи да бездейства.

Без инструментариума на честните избори има диктатура, облечена в демокрация. Това е днес положението в България – диктатура, която, обличайки се в одеждите на популизма, фалшифицира изборните резултати. Ето защо наш съюзник в тези избори ще бъдат всички политически сили, а и неполитически субекти – например тези, които подкрепят референдума на Слави, всички тези, които ще се борят за честност на вота. 

Референдумът е изцяло встрани от подготовката за президентската надпревара. Трите въпроса, които останаха – за мажоритарния вот, задължителното гласуване и намаляването на партийните субсидии, важни ли са?

– За съжаление остана встрани, но референдумът е много важен инструмент за създаване на една здравословна политическа среда в България. Разбира се, че въпросите са важни. Ние напълно споделяме мнението на други политически и неполитически субекти, че е крайно време свикването на Велико народно събрание, което да има една ясна и кратка задача – да премахне от конституцията института на Великото народно събрание. Това ще отпуши, ще елиминира извинението на сегашните чорбаджии, които искат да си запазят рахата, че промените били невъзможни заради конституцията. Този рахат ще бъде нарушен.

Ще се кандидатира ли според Вас Бойко Борисов за президент?

– Няма да посмее!

 

Минчо Спасов е роден на 1 март 1964 г. в София. Завършил е право в СУ "Св. Климент Охридски", след което работи като адвокат в Ямбол. Бил е общински съветник от СДС. През 2001-а се включва в новосъздадената партия НДСВ. Първо става областен управител на Ямбол, а след това и депутат в 39-ото и 40-ото НС. През 2008 г. е избран за председател на парламентарната Комисия по вътрешна сигурност и обществен ред. Доктор по административно право. Женен, с две деца.

 

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Смятате ли, че ротацията във властта трябва да се случи на всяка цена?

Подкаст