ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

САЩ удариха по сирийската армия и улесниха “Ислямска държава”

Руски бомбардировач в Сирия

САЩ заявиха, че са прекратили въздушен удар срещу групировката "Ислямска държава" в Източна Сирия, след като Русия ги е уведомила, че е възможно да са поразили сирийски правителствени сили, предаде Асошиейтед прес.

"Въздушният удар е бил прекратен незабавно, когато коалицията е била уведомена от руски представители, че е възможно атакуваните личен състав и техника да са принадлежали на сирийската армия. Коалиционните сили не биха нанесли преднамерен удар по военна част, за която се знае, че е сирийска", заяви още Централното командване на САЩ.

Досега не е известно САЩ да са удряли пряко силите на сирийския президент Башар Асад когато и да било през продължаващата вече пет години гражданска война, отбелязва АП.

Русия и мониторингова организация заявиха, че самолетите на водената от САЩ коалиция са бомбардирали позиция близо до Джебел Сарда недалеч от летището на Дейр аз Зур, което е проправило пътя за бойците на "Ислямска държава" да я превземат, предаде Ройтерс. Убити са над 60 сирийски войници, над 100 са ранени, унищожени са над 20 единици техника.

Главното командване на сирийската армия заяви, че въздушният удар е "убедително доказателство", че САЩ подкрепят "Ислямска държава", като отбеляза, че ударът е бил "опасен и представлява крещяща агресия".

"Ударите на американските военновъздушни сили по сирийската армия навеждат на извода, че Белият дом защитава "Ислямска държава", каза говорителбят на руското външно министерство Мария Захарова, цитирана от ТАСС.

Съветът за сигурност на ООН насрочи заседание при закрити врата по искане на Москва, за да обсъди въздушния удар.

Възмущението на Русия и призивът й за извънредно заседание на Съвета за сигурност на ООН са номер, заяви преди срещата при закрити врата постоянният представител на САЩ Саманта Пауър, цитирана от ДПА.

"Дори по стандартите на Русия тазвечершният номер – номер, изпълнен с четене на морал и самоизтъкване – е уникално циничен и лицемерен", каза Пауър.

Руският постоянен представител Виталий Чуркин напусна заседанието като протест срещу определянето от САЩ на срещата като номер.

"Никога досега не съм виждал такава непохватност, на каквато сме свидетели днес", каза той, след като излезе от заседанието.

 

 

 

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Смятате ли, че ротацията във властта трябва да се случи на всяка цена?

Подкаст