ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Поражение за Меркел в Берлин

берлин избори

Представянето на консервативния Християндемократически съюз (ХДС) на германската канцлерка Ангела Меркел на изборите в Берлин е най-слабото в историята на партията, предаде ДПА.

ХДС получи само 17,6 на сто от гласовете в сравнение с 23,3 на сто на изборите през 2011 г. Благодарение на напрежението, предизвикано от бежанската криза, настроената срещу чужденците партия "Алтернатива за Германия" получава 14,2 на сто от гласовете, показва преброяването на гласовете.

Берлинският кмет Михаел Мюлер и Германската социалдемократическа партия (ГСДП), чийто член е управляващият вече 15 години кмет, постигнаха победа с 21,6 на сто от гласовете.

"Постигнахме целта си", заяви Мюлер пред привърженици, въпреки че ГСДП също отбеляза най-слабия резултат в историята си на регионални избори в Берлин. "Имаме мандат да създадем регионално правителство", подчерта той.

Успехът на "Алтернатива за Германия" обаче означава, че досегашната коалиция на ХДС и ГСДП вече няма мнозинство в регионалния парламент. Възможно е Мюлер да бъде принуден да създаде нова трипартийна коалиция със Зелените, получили 15,2 на сто от гласовете и с радикалната лява партия "Левите", получила 15,6 на сто.

Либералната центристка партия Свободни демократи получи 6,7 на сто от гласовете, преодолявайки 5-процентовата бариера. Избирателната активност достигна 66,9 на сто.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Смятате ли, че ротацията във властта трябва да се случи на всяка цена?

Подкаст