ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Партията на Путин спечели убедително парламентарните избори

медведев путин

Партията "Единна Русия" на президента Владимир Путин спечели убедителна победа във вчерашните парламентарни избори с 54,3 на сто от гласовете. Това показват резултатите след преброяване на близо 90 на сто от бюлетините – така партията ще може да получи абсолютно мнозинство в парламента, предаде Франс прес.

Според оценки "Единна Русия" се очаква да получи най-малко 338 места от общо 450 в Държавната дума – съкрушително мнозинство, отбелязва АФП.

Националистическата Либерално-демократическа партия на Русия /ЛДПР/ на Владимир Жириновски е на второ място с 15,3 процента, според екзит пол на социологическия институт ВЦИОМ.

Комунистите се нареждат трети с 14,9 процента, а партията "Справедлива Русия" е четвърта с 8,1 процента от гласовете.

Либералните опозиционни партии не успяват да прескочат петпроцентовата бариера и няма да влязат в парламента според прогнозните резултати.

Резултатите показват, че управляващата партия "Единна Русия" може съществено да засили позициите си в Държавната дума. Освен това тя е на път да постигне и конституционно мнозинство, получавайки над две трети от депутатските мандати, предаде ТАСС.

Руският президент Владимир Путин приветства победата. "Вече можем с увереност да кажем, че партията постигна много добър резултат: тя победи", заяви Путин пред партийни активисти в щаба на "Единна Русия" редом до министър-председателя и лидер на партията Дмитрий Медведев. Според Путин руснаците са гласували за политическа стабилност.

"Положението не е лесно, хората го усещат. Те искат и се надяват, че политическата ситуация би трябвало да бъде стабилна, каза той. По думите на президента въпреки мнението на скептиците "Единна Русия" работи по възможност максимално ефективно.

 

 

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Смятате ли, че избори 2 в 1 са добра алтернатива за страната?

Подкаст