ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Кристалина Георгиева намекна, че може да влезе в надпреварата за ООН

Форум "Да

Заместник-председателят на Европейската комисия Кристалина Георгиева намекна, че скоро може да се включи в надпреварата за заемане не поста генерален секретар на ООН, но уточни, че решението за това се взема от българското правителство, предадоха АФП и "Дарик".

"За мен е чест, че много хора ме окуражават да се кандидатирам. Като българка, бих казала, че това е решение на българското правителство", заяви Георгиева на събитие, организирано от Международния институт за мир.

Бившият португалски премиер Антониу Гутериш е първенец във всичките четири гласувания до момента, но Русия, която има право на вето, смята, че следващият генерален секретар трябва да бъде от Източна Европа. Членовете на Съвета за сигурност също са изправени пред призивите да издигнат на високия пост за пръв път жена, след осем мъже.

През седмицата президентът Росен Плевнелиев заяви, че битката на България за най-високия пост на планетата – позицията на генералния секретар на ООН – е изключително трудна и към момента е непредсказуема. "Имаме достоен кандидат и го подкрепяме в тази най-трудна надпревара", коментира  Плевнелиев пред българи в Ню Йорк, където пристигна на работно посещение за участие в 71-вата редовна сесия на Общото събрание на ООН.

По-рано премиерът Бойко Борисов съобщи, че правителството ще продължи да поддържа кандидатурата на Ирина Бокова за генерален секретар на ООН до 26 септември, когато тя трябва да е сред първите двама кандидати на поредното гласуване в Съвета за сигурност. При последния вот в Ню Йорк Бокова не успя да събере нова подкрепа и падна до петото място.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

This poll is no longer accepting votes

Смятате ли, че на протеста срещу БФС част от униформените са превишили правомощията си?

Подкаст