ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Партията на Рахой се представи добре на местни избори в Испания

рахой

Испанската консервативна Народна партия спечели пълно мнозинство в парламента на автономната област Галисия, а Баската националистическа партия излезе на първо място в Страната на баските на регионалните избори в неделя, съобщава ДПА.

Според официални резултати Народната партия е спечелила 47,5 процента от гласовете в Галисия, получавайки 41 от 75 места в регионалния парламент.

В автономната област Страна на баските националистите, които управляват от 2012 г., са спечелили 37,6 процента от гласовете, което им дава 29 места в 75-местния парламент.

И.д. премиер Мариано Рахой ще бъде насърчен от успеха на своята партия в родния си район Галисия. По-рано този месец парламентът отхвърли последния опит на Рахой да спечели вот на доверие за съставяне на ново правителство. Испания е без работещо правителство от девет месеца след два кръга избори, завършили с неубедителни резултати, отбелязват ДПА и Асошиейтед прес.

Социалистическата партия е загубила места и в двата регионални парламента. Този резултат може да накара социалистите да се въздържат от гласуването на вот на доверие в националния парламент, което би позволило на Рахой да състави правителство на малцинството, водено от Народната партия, отбелязва АП.

Парламентът в Мадрид трябва да избере правителство до 31 октомври или страната ще трябва да организира трети по ред парламентарни избори в период от една година, посочва агенцията.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Кога очаквате сериозно да бъде намалена административната тежест в България?

Подкаст