ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Борисов обеща на учителите 10% увеличение на заплатите

борисов

Учителските заплати ще бъдат увеличени с 10% от началото на следващата година. Това съобщи премиерът Бойко Борисов след среща с президента на КНСБ Пламен Димитров и  с председателя на Синдиката на българските учители Янка Такева. В срещата участва министърът на финансите Владислав Горанов и председателят на Комисията по образованието и науката в НС Милена Дамянова.

"Бюджетът е в доста напреднала фаза, направихме разчети с финансовия министър и преценихме, че след като образованието е наш основен приоритет и са поети ангажименти, можем за следващата година да дадем допълнително 223 млн. лв. за образование", посочи Борисов.

Премиерът обясни, че кабинетът е стигнал до това решение и в следствие на новоприетия Закон за средното образование.

"Сега си позволяваме това решение, защото тази година сме събрали с милиард и 600 милиона повече благодарение на работата на приходните агенции, МВР, ДАНС и прокуратурата. Затова можем с обезпечени пари в бюджета да направим това, което българските учители и образование заслужават”, коментира Бойко Борисов.

Янка Такева посочи, че Синдикатът на българските учители е поискал обезпечаване на всички нови дейности, които влизат в сила от 1 август – транспортът на учениците, за който са осигурени 12 млн. лв., за поддръжката на училищните автобуси и купуване на нови– 2,6 млн. лв., за ресурсни учители – 6 млн. лв. Средствата ще бъдат използвани и за обезпечение на колективния трудов договор с 12 млн. лв. Отпуснати са и 9 млн. лв. допълнително за изплащане на обезщетенията при пенсиониране на учителите и училищния персонал.

"126 млн. лв. са осигурени за увеличение на работните заплати на учители. От тях 100 млн. лв. са за учителските заплати, и 26 млн. лв. за увеличаване на минималната работна заплата от 1 януари", обясни Янка Такева.

Средствата ще бъдат разпределени по длъжностни степени в образователната система, както за техническия и помощния персонал.

„Средното увеличение ще бъде 10%“, а увеличението трябва да влезе в сила от 1 януари 2017 г. ", посочи синдикалистът.

През юни вицепремиерът и министър на образованието, Меглена Кунева обяви на учителския събор в зала Арена "Армеец" пред 12 000 учители, че заплатите им ще бъдат вдигнати с 10% от 2017 г. После се оказа се, че тя не е договорила обявения ръст нито с премиера Бойко Борисов, нито с финансовия министър Владислав Горанов.

 

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Смятате ли, че избори 2 в 1 са добра алтернатива за страната?

Подкаст