ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Финансовото министерство не предвижда вдигане на данъците

заседание на Националния съвет за тристранно сътрудничество (НСТС) - Томислав Дончев

Не се предвиждат изменения в параметрите на данъците в посока увеличение. Изключение правят акцизните ставки за облагане на тютюна. Това заяви министърът на финансите Владислав Горанов по време на заседание на Националния съвет за тристранно сътрудничество /НСТС/.

НСТС одобри предложенията на Министерството на финансите за промени на данъчното законодателство.

Представителите на работодателските организации, синдикатите и правителството разгледаха проектозакона на Министерството на финансите за изменение и допълнение на Закона за акцизите и данъчните складове, с който се правят промени и в редица други данъчни закони.

Според предложенията на финансовото министерство от от 2017 г. за бизнеса и от 2018 г. за гражданите ще се въведе задължение да подават данъчните си декларации в електронен вид.

Министерството предлага наследниците на починали хора да подават данъчни декларации от тяхно име. Относно това предложение, Горанов призна, че тази промяна не е безспорна. "Но тя е икономически обусловена от обстоятелството, че например едноличен търговец, независимо, че предприятието му загива с него, икономическите връзки продължават да съществуват. Промяната е в полза за съществуването на някакъв регламент", обоснова се още Владислав Горанов.

Друго нововъведение насърчава безкасовите плащания – при данъчната основа ще се намалява с 1%, но не повече от 500 лв., ако данъчно задълженото лице през годината е извършило 80% от плащанията си по безкасов път.

Работодателите подкрепиха подхода да не се променя данъчната тежест. Българската стопанска камара (БСК) възрази срещу това, че отново се отлага въвеждането на принципа "замърсителят плаща" при определянето на таксата за битовите отпадъци. "Поредното блокиране на прилагането на европейския принцип "замърсителят плаща" ще доведе до задълбочаване на проблемите с разделното събиране и рециклиране на отпадъците, вкл. на паралелното припокриващо се финансиране на едни и същи дейности и корупционни практики. Налице е и риск от налагане на значителни санкции от страна на ЕК по отношение на действащата система за управление на масово разпространените и битовите отпадъци, които ще бъдат стоварени върху всички данъкоплатци", предупреждават експертите на БСК.

Синдикатите препоръчаха да се въведе необлагаем минимум. Според тях ще създаде затруднения и декларирането на доходи от името на починал близък.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Смятате ли, че ротацията във властта трябва да се случи на всяка цена?

Подкаст