ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Върховен комисар на ООН поиска ограничаване на правото на вето

Зеид Раад ал Хусейн

Върховният комисар на ООН за правата на човека Зеид Раад ал Хусейн заяви, че трагедията, която се разиграва в Алепо, изисква ограничаване на правото на вето на петте постоянни членки на Съвета за сигурност, предаде Франс прес.

"Твърдо съм убеден, че Съветът за сигурност трябва да приеме критерии за възпрепятстване на своите членове да използват вето, когато има силни притеснения за евентуални военни престъпления, престъпления срещу човечеството или геноцид", каза в комюнике Хусейн.

По темата за сирийския конфликт говори и специалният пратеник на ООН за Сирия Стафан де Мистура. Дипломатът заяви днес в ефира на италианската телевизия "Рай нюз 24", че е убеден в необходимостта от продължаване на преговорите за урегулиране на кризата в Сирия, предаде ТАСС.

Всички страни, включително Башар Асад, разбират, че завоюването на Алепо е невъзможно. А дори някой да успее да го превземе, няма да може да го задържи. Това ще е безкрайна партизанска война, каза Мистура.

"Русия и САЩ имат общи интереси в борбата срещу тероризма в Сирия, но не и общи подходи", допълни Мистура.

Той изрази съмнение в ефективността на налагането на санкции, тъй като по думите му те никога не засягат елита, а от тях страда само народът.

Над 340 души, в това число и над 100 деца, са загинали от 23 септември до 2 октомври в Алепо, съобщи днес на брифинг официален представител на Световната здравна организация.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Смятате ли, че избори 2 в 1 са добра алтернатива за страната?

Подкаст