ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Конфликт на интереси в сърцето на Брюксел

офшорки

В голяма грешка сме били да мислим европейските политици за по-добри от нашите. Защото колко по-нависоко се качва някой по стълбицата на властта, толкова по-голям става афинитетът му към незаконните действия. За пред обществото обаче се разиграват пиеси на назиданието и морала. Ето, след разкритията, че бившият еврокомисар Нели Крус е управлявала офшорни фирми по време на мандата си, тази седмица евродепутатите призоваваха Кодексът за поведение на европейските комисари да бъде сериозно затегнат. Целта е да се избегнат конфликти на интереси и да се възстанови доверието на европейските граждани в политическите институции.

"Комисията иска всички граждани на ЕС да бъдат сигурни, че комисарите действат само и единствено в интерес на Европа. Затова всякакъв конфликт на интереси трябва да бъде избягван и за тази цел вече има в сила много стриктни правила. Но е необходимо те да вървят ръка за ръка и с личната отговорност. Поради това комисията разглежда дали тези мерки не могат да бъдат допълнително разрешени", обясни комисарят по икономическите и финансови въпроси Пиер Московичи. Изявлението му стана по време на дебата за бизнес връзките на бивши и сегашни комисари, който беше провокиран именно от конфликтната ситуация с Нели Крус. Тя бе два пъти еврокомисар от Холандия в комисията, ръководена от Жозе Барозу. В първия си мандат отговаряше за конкуренцията, а във втория – за въпросите на цифровизацията. Името и обаче "изплува" в т. нар. Панамски досиета като ръководител на фирмата Mint Holdings (от 2000 до 2009 година), свързана с Обединените арабски емирства и енергийната компания Енрон (Enron). Миналата седмица Крус потвърди тези факти, за които е трябвало да докладва в Брюксел. Но адвокатът й Оскар Хамърстейн твърди, че тази декларация е въпрос на добра воля, а не на законово изискване. Според обясненията му Mint Holdings е била регистрирана за набиране на средства за покупки в областта на енергетиката. Предложената сделка била за около 7 млрд. долара и е предвиждала продажбата на част от международните й активи, включително и електроцентрали, комунални холдинги и петролно-газови резерви. Преговорите са водени от бизнесмена от Обединените арабски емирства Амин Бадр-Ел-Дин, близък приятел на Крус. Само че сделката така и не се е реализирала и офшорната фирма никога не е извършвала дейност. Присъствието на Крус във фирмения регистър като директор до 2009-а, казва Хамърстейн, било "административна грешка".

Въпреки тези аргументи Еврокомисията започна да събира допълнителна информация и е възможно да наложи сериозни санкции срещу Крус. А евродепутатите, освен че призоваха за радикално затягане на Кодекса за поведение на европейските комисари, поискаха и удължаване на т.нар период на охлаждане, по време на който бивши комисари нямат право да започват работа в частния сектор. Последното искане е по повод на това, че Нели Крус в момента е консултант на редица международни компании, включително и на Bank of America, Merrill Lynch и Uber, нищо че бе обещала след края на мандата си да не се връща в бизнес средите.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Смятате ли, че избори 2 в 1 са добра алтернатива за страната?

Подкаст