Държавата не можела да направи нищо за стачкуващите миньори

Ден на миньора - Зорница Русинова

Съдбата на рудник "Бабино" в Бобов дол остава неясна, след като работодателят е оттеглил вчерашното уведомление за прекратяване на дейността в него. Това съобщи министърът на енергетиката Темнужка Петкова.

"През 2007 г. е предоставена концесията за добив на въглища в Бобов дол на съответния работодател, който има отношение със съответните миньори. Протестите, които ескалираха от вчера, са свързани с претенции за намалени възнаграждения и с неизплатени социални плащания. Искам да подчертая, че това са отношения, които се регулират изцяло между работника и съответния работодател”, коментира Петкова.

Тя и социалният министър Зорница Русинова обясниха, че държавата не може да се намесва в проблема с неизплатените възнаграждения на миньорите, но има готовност за насочване към нови работни места, ако се стигне до освобождаването на работниците.

Министърът уточни, че вчера в късния следобед са получили уведомление от страна на дружеството „Бобов дол – въгледобив”, че поради липсата на икономическа целесъобразност и икономическа ефективност на това находище смятат да преустановят дейността на рудника. Днес сутринта обаче било постъпило ново писмо на търговското дружество, с което оттегляло вчерашното си уведомление за прекратяване на дейността.

Теменужка Петкова не можа да обясни аргументите на работодателя да отмени решението за затваряне на рудника.Тя бе категорична, че не бива да търсим някаква аналогия с предизборната ситуация. 

120 миньори от вчерашната сутрешна смяна отказаха да излязат от рудника в знак на протест срещу нередовното изплащане на възнагражденията и готвеното съкращение на 650 души.

Останалите им колеги от рудника прекараха нощта отвън пред бариерата в подкрепа на протестиращите.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Ще успее ли ГЕРБ да състави правителство с първия мандат?

Подкаст