ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Министърът на енергетиката заминава за Москва заради “Белене”

Парламент Теменужка Петкова

Министърът на енергетиката Теменужка Петкова заминава за Москва на 13 октомври, за да обсъди с руските си колеги изпълнението на решението на Международния арбитраж по казуса с АЕЦ "Белене".

Заедно с Петкова в руската столица заминават представители на Българския енергиен холдинг и Националната електрическа компания. Те ще преговарят с Държавната корпорация за атомна енергия на Руската Федерация "Росатом" и "Атомстройекспорт".

Преди броени дни влезе в сила Закон за държавен кредит за НЕК, за да си уреди дълговете с "Атомстройекспорт", установени от арбитража в Женева. Към 19 септември дължимата сума е 628 млн. евро, която включва начислените дотогава ежедневни лихви от 167 хил. евро за забава на плащането. Безлихвеният бюджетен кредит обаче представлява държавна помощ, която трябва да бъде одобрени от Европейската комисия.

Надеждите на правителството са такова да бъде дадено до края на годината, за да може НЕК да плати договорения с руснаците първи транш от 400 млн. евро. Остатъкът трябва да се плати да още две вноски до средата на 2017 г.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

Смятате ли, че държавата беше достатъчно подготвена за първия по-сериозен сняг?

Подкаст