ОПЕК иска глобално намаляване на петролния добив

опек

Организацията на страните – износителки на петрол (ОПЕК), ще преговаря днес с производители, които не са членове на организацията, в опит да постигне глобално споразумение за ограничаване на продукцията за поне шест месеца, съобщи "Ройтерс".

Миналия месец в Алжир ОПЕК се споразумя да намали квотите за производството на петрол, така че продукцията да падне до около 33 млн. барела от сегашните 33.6 млн. барела на ден.

"Не мога да кажа, че много държави извън ОПЕК искат да се присъединят. Не говорим за подкрепа, говорим за принос", коментира саудитският енергиен министър Халиф ал Фаит по време на Световния енергиен форум в Истанбул.
 

Днес някои от представителите на ОПЕК и държави извън нея, сред които Русия, Азербайджан и Мексико, ще проведат кръгла маса по време на форума.

Според генералния секретар на ОПЕК Мохамед Баркиндо, дори да има сделка, тя ще влезе в сила след шест месеца. Освен това прилагането ѝ ще бъде затруднено от световните запаси, които са в размер на около 3 млрд. барела, както и от опитите на Либия и Нигерия да повишат производството си.

Третият най-голям член на организацията Иран заяви, че няма да ореже добива, преди да стигне 4 млн. барела на ден, тоест нивото, на което беше преди налагането на международни санкции през 2012 г. Те бяха вдигнати през януари. Руският енергиен министър Александър Новак коментира, че Русия, която е най-големият производител на света, ще задържи досегашното си ниво на производство – 11.1 млн. барела дневно.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

На 9 юни ЦИК отчете рекордно ниска избирателна активност. На какво се дължи това, според вас?

Подкаст