Бой по Калпакчиев, да се сеща Панов

председателя на ВКС съдия Лозан Панов

Конфронтацията във Висшия съдебен съвет влезе във финалната си фаза. Непоносимостта между фигурите в него вече е дотолкова силна, че не търпи никакво сдържане и ограничения. И става все по-вероятно от размяната на словесни шамари помежду им, скоро да се премине към "директен отстрел" на членове на съвета – включително и чрез опити да се иска отстраняването им.

Повод за това подозрение даде безумното предложение, внесено в последния момент и набутано като извънредна точка в дневния ред за заседанието на ВСС в четвъртък (13 октомври). С него главният прокурор Сотир Цацаров поиска пленумът да излезе с решение, с което да препоръча на членовете си да не дават изявления в медии, издавани от обвиняеми или подсъдими лица.

Оказа се, че гневът на Цацаров е предизвикан от статия на Калин Калпакчиев, публикувана в списание "Клуб Z". Според главния прокурор проблемът е там, че като издател на списанието е посочен бизнесменът Огнян Донев. А той в момента е подсъдим. И публикувайки мнението си в изданието на подсъдим, Калпакчиев е дал лош сигнал на магистратите, които работят по делото.

Идеята ВСС да "указва" на членовете си кой-къде може да дава интервюта е повече от абсурдна – най-малкото защото грубо нагазва в конституционно гарантирани права, като свободното изразяване на мнение например. А освен това пак в конституцията пише, че всеки е невинен до доказване на противното. Така че качеството "подсъдим" на Огнян Донев все още нищо не значи.

Затова и всички си отдъхнаха, когато след около час ожесточени и обидни спорове за кюфтета, хонорари и обвинения в некомпетентност Цацаров все пак реши да си оттегли предложението – не е тайна, че с мнозинството във ВСС, на чиято подкрепа се радва главният прокурор, това недоносче като нищо можеше и да бъде прието.

Само че Цацаров може да бъде винен във всичко друго, но не и в това, че е слаб юрист. И затова единственият важен въпрос е защо въобще е внесъл такова "ялово" предложение.

Част от възможните отговори дойдоха по време на дебата: главният "виновник" за него – Калин Калпакчиев, заподозря, че по този начин се създават предпоставки, за да се иска отвод на съдията по делото срещу Донев. Други решиха, че се иска "централизиране" на говоренето от и за ВСС и налагането на един вид цензура.

Но безспорно най-стряскащо бе съмнението, че се прави опит да се създаде нова "морална" предпоставка, въз основа на която да може да се търси отговорност от "по-речовитите" членове на ВСС. И че главната мишена в случая не е Калпакчиев, който и без това е "пътник" – мандатът му изтича след по-малко от година. А по-скоро се цели "дисциплинирането" на председателя на ВКС Лозан Панов, тъй като той ще остане като член по право и на следващия ВСС.

Всъщност, точно по време на това заседание на ВСС Цацаров и Панов влязоха в остър челен сблъсък. Всичко започна, след като в началото на заседанието Панов попита какво се случва с разследването по "Яневагейт" и ще се сезира ли прокуратурата по конкретните данни за наличие на мафиотски обвързаности в държавата, които банкерът Цветан Василев посочи в свое интервю.

Отговорът дойде часове по-късно. Но беше знаков. Защото в рамките само на 15-ина минути главният прокурор не само нахока Панов, че му задава недопустими въпроси, но и на два пъти се обърна към него с уж "случайно" изпуснати реплики. Те обаче значеха много и може да се окажат ключови за опита да разберем какво всъщност се случи по време на абсурдните дебати във ВСС този четвъртък.

"Някои от нас, господин Панов, трябва да се срамуват заради това, което бяха, и от това, което са", първо заяви главният прокурор. А после, сякаш ни в клин, ни в ръкав, си призна: "Преди малко препрочетох стенограмата от избора на Лозан Панов и съм съгласен с Калин Калпакчиев за неговата компетентност да заеме поста".

За да разберем какво всъщност казва Цацаров, е добре да си припомним историята: Лозан Панов беше избран за председател на ВКС през януари 2015 г. с гласовете на същото това мнозинство от членове на ВСС, чиито становища обичайно съвпадат с тези на Цацаров. Тогава, в битката за поста, Калпакчиев открито лобираше в полза на шефката на наказателното отделение на ВКС Павлина Панова – тя беше както негов фаворит, така и на Съюза на съдиите. Панов беше посрещнат "на нож", имаше дори призиви президентът Росен Плевнелиев да се намеси и да не подписва указа за назначаването му. Впоследствие обаче Панов се оказа "припознат" за свой точно от тези, които най-много негодуваха от избора му. И дори нещо повече – той се превърна в лице на борбата за съдийската независимост.

Репликата на Цацаров за това кой какъв е бил и какъв е станал припомни точно тази история. Защо сега главният прокурор се връща към нея и дали е случайно? Надали – при Цацаров случайности няма. Както едва ли е случайно и подмятането му, че се е заел да препрочита стенограмите от избора на Панов година и кусур по-късно.

Какво ще произлезе от този сблъсък между двамата "големи" – ще видим тепърва. Засега е факт само, че главният прокурор видимо "втвърди" тона си към председателя на Върховния касационен съд. И след като почти в прав текст го обвини в политиканстване, открито предупреди: "Дайте да извадим политиката от тази зала и не ме въвличайте във вашите сценарии. Защото, ако го направите, спорът няма да допринесе за доброто на съдебната система".

Впрочем, и последното предупреждение не изглежда никак случайно…
 

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Кое ви кара да гласувате за конкретна партия или коалиция?

Подкаст