ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Доживяхме и данък “смърт”!

Автосервиз Дунев

Данъчните промени за следващата година се правят без каквато и да е концепция. Това са хрумки, работа на парче и никой не може да обясни какво и защо се променя. Крайната цел на тази "активност" е напълно неясна, ефектът от една или друга промяна не се анализира сериозно. А вече няма и есенна данъчна кампания преди приемането на бюджета.

Процесът на ремонтите стана целогодишен – постоянно някой ръчка в някакви закони, коментира данъчният експерт Людмила Елкова. Едни проекти влизат в парламента, други излизат, трети чакат обсъждания. Този хаос изключително много затруднява и бизнеса, и гражданите, а и данъчната администрация – тя е заета с това непрекъснато да се адаптира към промените и към промените на промените. Правилата се сменят по време на мача, добави Елкова.

Особено "забележителни" са промените в данъчните закони за физически лица – сред експертите те предизвикват мощен смях. Например – данък “Смърт”, който налага всеки наследник да търси недекларираните доходи на починалия си роднина, за да ги декларира. Поинтересувахме се има ли подобна практика в Европа. Е, не открихме такава. В Европа се прилага данък върху наследството, а у нас го отменихме, защото се стигна до извода, че приходите са много малко, а разходите за администрирането му – много повече. Обратно на практиката в Европа нямаме и данък за имоти с оценка до 1700 лева. Пак по същата причина – разходите за събирането превишават събраните пари.

Нека да поразсъждаваме като финансисти. Наследникът, най-общо казано, приема като наследство активи и пасиви. Това е цялото имущество, което се състои от задължения и права. Човекът наследява имуществата, чиято наличност е известна до момента на наследяването – имоти, коли, фирмени дялове – от една страна, и от друга – кредити, задължения към НАП, към фирми, към физически лица, сметки към топлофикация и всякакви други битови разходи. В този момент, когато човекът наследява цялата тази бъркотия, той трябва да тръгне да търси и вероятните доходи на починалия през текущата година – какви и откъде. Така иска финансовият министър Владислав Горанов.

А сега да помислим като практици. Дори и да намери нещо, самите данъчни твърдят, че поне 90% от всички доходи у нас се облагат авансово и взаимоотношенията на починалия с хазната са приключени приживе към момента на получаването им. Да не говорим, че не може наследникът да е отговорен за това да разкрие приходоизточниците на починалия си роднина. По каква схема, чрез какви методи той да издирва бившите му контрагенти и работодатели? Ако става дума за евентуален договор за наем – нещата са сравнително лесни. Но как да издирят гражданските договори на о'Боже почившия, който може и да ги е крил, за да му остане нещо за фонд "И аз съм човек".

Та разпоредбите на финансовото ведомство са категорични: "На добър час в живота на наследника, но първо да се превърне в дознател, за да е чист пред закона и фиска."

Добрата стара практика беше: след като се разкрие наследствената маса – имоти, сметки и т.н., тя да бъде обложена с данък. Подобна практика имаше и при даренията по права линия. Но "това е минало, неважно", както е казал поетът.

Да обобщим – става дума за преминаване на собственост от едни в други ръце – дали ще е вследствие на смърт, на доброволна делба, на продажба, на дарение – е все едно, данъчното задължение се прехвърля към актуалния собственик.

Проблясък на разум се появи в сряда, 12 октомври, когато данъчните промени получиха първо одобрение в парламента – на бюджетна комисия. Една от най-спорните поправки в данъчните закони за следващата година – задължението да се подават данъчни декларации на починали роднини, влезе в парламента с лека корекция. Ако наследниците не подадат документи, няма да бъдат глобявани, но данъчните може да издадат акт за установяване на задължението. В този случай роднините ще трябва да решат дали да платят дължимото, или да обжалват в 14-дневен срок. Данъчните пък ще могат да започнат и ревизия.

Така у нас за първи път се въвежда "незадължително данъчно задължение". "Старият" вариант на предложението бе от догодина наследниците на починал да имат задължение да подават данъчна декларация и да доплатят данъка му, ако той не е удържан авансово. В законопроекта бяха разписани различни срокове, в които близките могат да коригират подадените данни, ако установят на по-късен етап допълнителни обстоятелства. На заседание на Тристранния съвет и работодатели, и синдикати изразиха опасение, че близките няма да могат да установят доходите, които трябва да декларират и върху които трябва да платят данък.

Другата смешна данъчна промяна е тази за данъчните облекчения, ако плащаш само с банкова карта през годината. За да е в новата "игра на късмета", важно е наследникът да ги получава по банков път, а не на ръка всички доходи, произтичащи от наследството. От съвкупната сума на това парично богатство той трябва да се стреми да изхарчи 80% безкасово – т.е. да плаща с банкова карта, през телефона си и или през интернет. Представете си, че той е подредил живота си така, че не харчи почти нищо от тези пари в банките. Какъв смисъл имат тогава тези 80% от похарченото. Може би законът иска да каже 80% от това, което си платил, да е безкасово. Ама как ще се сметне обемът на платеното? Публична тайна е, че всякакви ремонти – жилищни, авто, фризьорски, козметични – се извършват от хора, скарани с данъчната система. Те не издават касови бележки, камо ли фактури –  следа не остава. Ами като идеш на пазара, как да платиш една зелка, две кила домати, три – грозде, лук, репички и 2 кг картофи по банков път? Тогава как се измерва обемът на похарченото, за да може да се претеглят 80% от него.

Ами ако наследникът има банков кредит и половината от дохода му банката сама си го дръпва от сметката, по която той примерно получава работната си заплата? Тогава от какво ще се ръководи Горанов – от изхарченото по банков път ли, или чрез банкова транзакция? В такъв случай министърът ще си бръкне сам в джоба, защото хората, които харчат около половината от дохода си за вноски по заеми, не са никак малко. Те ще трябва да се напънат още, за да догонят заветните 80% и да получат отбива от 1% от данъка си върху общия доход ли?

Още една хипотеза – хората, които живеят в селца  със затихващи функции и отдалечени махали, дават 80% от дохода си в местната бакалия. Там обаче за ПОС терминал не са чували.

Та тук се сещаме за приказката, че удовлетворяването на някакъв мерак е и въпрос на възможности. И как в крайна сметка наследникът ще докаже, че се е държал като модерен човек и е използвал широко банковите си карти? Това все пак е въпрос на някакъв елементарен баланс. Той ли ще си го прави, НАП ли, банките ли, кой? И кой и как ще го проверява?

Още едно – според нас вече опасно нововъведение е, че от 2018-а годишната данъчна декларация ще се подава само по електронен път. Експертите са убедени, че готовност за такова нещо няма и няма да има. В състояние ли са всички данъкоплатци да си купят компютър, да се опашат с интернет, да си извадят Персонален универсален код – ПУК от НАП, за да декларира дохода от наем на плевника си?

Единственият мотив за подобно решение идва от НАП – неговите експерти твърдят, че подаването на декларации по електронен път расте в геометрична прогресия. Да, хората все повече го ползват, защото не им се виси по опашки. Но за масовост едва ли може да се говори. И да се определя само един начин на подаване на декларация не е много потребителско, нито демократично. Има куриери, има пощи, защо да не може всеки да подава, както му приляга?

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

Смятате ли, че държавата беше достатъчно подготвена за първия по-сериозен сняг?

Подкаст