Фенките ми са по-хубави от фенките ти

Цецка Цачева

Битката за народната любов официално започна, а кандидатите за обединител на нацията се надпреварват да показват мощ, умения и креативност. Те хем се опитват да демонстрират визионерство, сиреч идея за бъдещето, хем да изглеждат добре. Поне на снимка.

Сериозна е и надпреварата за печелене на съмишленици. А един от хитовите рефрени на тази кампания е: "Фенките ми са по-хубави от фенките ти".

Най-апетитен обект за атака от страна на "феновете" обаче е кандидатът за обитател на "Дондуков" 2 от ГЕРБ Цецка Цачева. Но не защото на старта на предизборната надпревара партията на Борисов събра 15 000 души, а 100 кабагайди озвучиха "Арена Армеец" в София. Не! Популярност парламентарната шефка придоби най-вече със своята фотогеничност.

Предизборният плакат на тандема Цачева-Манушев пък стана хит в социалните мрежи, наложен до снимка на депутатката отпреди фотошопа.

И така предизборните материали на ГЕРБ станаха повод за много смях в социалните мрежи, а потребителите се надпреварваха да правят нови и нови колажи с Цачева. Появи се и снимка, правена от молдовски фотограф по време на интервю в кабинета й в парламента. На нея тя е кръстосала крак върху крак, а полата й показва повече от допустимото по протокол. Апокрифен автор във Фейсбук веднага направи композиция от този фотос и кадър от филма на Пол Верховен "Първичен инстинкт", на който Шарън Стоун е в сходна поза.

Тази част от облеклото на парламентарната шефка стана повод и за друг тип публични коментари – този път от партийния й лидер и от един от конкурентите й за властовата позиция. Кандидатът за президент на БСП генерал Румен Радев обяви конкурентката си за "Борисов в пола", визирайки обвързаността на дамата с решенията на водача на ГЕРБ. В речта си при откриването на кампанията пък премиерът не пропусна да зачекне и тази явно щекотлива за обществото тема.

"Дали г-жа Цачева е Борисов в пола? Аз пола не съм си слагал, не знам как изглеждам. Но да си генерал в пола ми се вижда доста по-смешно" отвърна задочно министър-председателят на репликата на Радев. И ако се опитаме да пропуснем очевидно сексисткия елемент в коментара на премиера, който в същото време се хвали как най-накрая България ще има жена президент, то в прехвърлянето на топката се намеси още един социалист – членът на инициативния комитет към БСП Антон Кутев. Докато хвалеше кандидата на левицата, той обяви: "На нас ни трябва генерал за ръководител, а не домакиня." За да не остане съмнение, че сме далеч от равноправието между половете, кметът на София Йорданка Фандъкова каза: "За да успее една жена в политиката, тя трябва да работи два пъти повече и г-жа Цачева го може".

Патриархално-провинциалната картинка стана по-пълна, когато всички вкупом започнаха да обсъждат родово-семейните отношения на управляващите ни, сякаш няма да избираме президент, а сме на селска седянка. След като лидерът на ГЕРБ разясни, че му е писнало да го припознават за баща на нацията, та затуй предлага Цачева да стане майка на нацията, а генерал Радев побърза да обяви, че няма отчески амбиции.

Включи се и Меглена Кунева, която с изричното уточнение, че е шега, каза, че в такъв случай претендентът за държавен глава на Реформаторския блок Трайчо Трайков е син на нацията. Както сме тръгнали, защо не си потърсим и чичовци, лели, стринки, калековци. В свитата на Борисов има достатъчно политици, които по външни белези могат да минат в тази категория. А и ние сме навикнали на шуробаджанащина и тези битово-семейни отношения по високите етажи на властта явно не предизвикват възмущение. И сякаш, за да бъде еклектиката пълна, самата Цачева обяви: "Компилацията от качествата ми ме правят подходяща за президент на България". Но не поясни подходяща за какво я прави компилацията от незнание. Като тези, че Русия не е столица, а Брюксел не е държава.

Нейният ментор Борисов пък изпадна в недоумение: "Що за глупост е това, че президентът трябва да е алтернатива на управлението." Алтернативните кандидати на ГЕРБ за президентското кресло смятат, че за да се доберат до сърцата на електората, трябва да са контра на властта.

Ген. Румен Радев обяви, че "влиза в битка за бъдещето на България, защото българин не е участ, а чест. Давам ви думата си на мъж и на офицер, че няма да ви предам, защото съм един от вас". Това предизборно обещание даде той пред хиляди членове и симпатизанти на левицата в цялата страна. Кампанията на тандема Радев – Йотова, чийто слоган е "За доброто на България", бе открита от Античния театър в Пловдив, но на видеостени гледаха социалисти в София, Стара Загора, Велико Търново и Гоце Делчев.

Най-нестандартно начало на официалната битка даде Татяна Дончева, чиято основна цел също е да се бори със статуквото. Лидерът на "Движение 21" взе цигулката на уличен музикант на главната улица в Пловдив и изсвири част от произведение на Вивалди, като демонстрира почти виртуозни умения. За изборите тя обеща честно състезание, но не пропусна да отправи критика към бившата си партия. И не пропусна да акцентира, че: "На пръв поглед няма честно състезание, но не е така. Знаем кой принадлежи към статуквото – партиите в правителството. 

Със стих на Шандор Петьофи започна изказването си кандидатът на реформаторския блок Трайчо Трайков. "Две неща ми трябват на земята – те са: любов и свобода. За любовта бих жертвал си живота, за свободата – бих дал и любовта". Той залага немалко и на българската диаспора в чужбина. Трайков прескача между Бургас и Лондон, за да агитира. "Нужна е критична маса от хора, които вървят в една посока и са на ключови управленски позиции. Сега тръгваме към особено важен за страната ни пост – президент на България, и е нужен екип, отбор, единомишленици", каза Трайков.

Ивайло Калфин, претендентът на АБВ, пък бе представен от Георги Първанов като "човекът, чийто глас ще се чува отчетливо, ясно и убедително в ЕС и НАТО". "Той ще е върховният главнокомандващ, от когото се нуждае България. Той ще възроди и защити самочувствието и авторитета на България по отношение на външната ни политика", каза експрезидентът.

"Не на кампания, а на битка за освобождението на България от всички тези набези, от всички онези хора, външни и вътрешни сили, които я поставиха на колене през последните 26 години." Това пък е посланието на кандидата за президент на "Обединени патриоти – НФСБ, ВМРО и "Атака"" Красимир Каракачанов.  

Остава единствено избирателят да повярва, че от него зависи наистина нещо.

 

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Кое ви кара да гласувате за конкретна партия или коалиция?

Подкаст