ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Как срамът става относителна категория

ЦИК Митьо Пищова се регистрира за президентските избори

Хубавото на президентските кампании е, че канализират медийния поток в посока на… канала. Там всичко си идва на мястото, ферментира и накрая се ражда нова президентска двойка с аромат на младо вино. По време на кампанията се вадят обаче стари бутилки с отлежали истини и залежали мезета.

В САЩ например две жени се сетиха, че кандидатът на републиканците Доналд Тръмп ги е тормозил сексуално. Джесика Лийдс от Ню Йорк твърди, че паднала жертва на мерака му преди 30 години по време на пътуване в самолет. Просто ей така, без тя да му обръща внимание, той я сграбчил и се опитал да бръкне под полата й. Рейчъл Крукс от Охайо пък преживяла още по-тежък кошмар – докато се разхождала в небостъргача "Тръмп тауър" преди 11 години, се сблъскала със собственика му, а той взел, че я целунал "направо в устата".

Мда-а-а, права е кандидатката на демократите Хилари Клинтън, че изказванията и действията на Тръмп показват какво мисли за жените и какво им прави. А тръгнал да управлява Америка. Тръмп твърди обаче, че не е целувал и опипвал жени без тяхно съгласие. Правел го експрезидентът Бил Клинтън, което жена му изглежда забравила. Срещу двете жени Доналд извади четири, които казаха, че той може и да говори лоши думи, но Бил направо изнасилва, а Хилари заплашва, за да го покрие. Само че и изнасилването станало през 1978-а и пострадалата крила дълго срама си.  

Къде са те, къде сме ние?! И у нас срамът е относителна категория, но при регистрираните в ЦИК 24 кандидатпрезидентски двойки, 11 партии, 5 коалиции и 14 инициативни комитета ни идва малко в повече.

Неотдавна независимият депутат Георги Кадиев обобщи президентските номинации у нас така:

"Дотук има един със седем присъди, един педофил с условна присъда, един с излежана присъда, един, дето закопа ЦСКА и вече му загубих дирите на коя инстанция е, един, дето пори жените като риби, един, дето не иска българинът да го гледа тъпо, един с аптеки, един, дето предложи Пеевски за ДАНС, един бияч на воленовци, един патриот от ДС, двама-трима леви, един уволнен на плажа в Катар и няколко допълнителни с по-малко екстри. Как да не се влюбиш в политиката."

Освен че в резюмето на Кадиев има някои пропуски, то подлежи и на актуализация. От Комисията по досиетата допълниха, че четирима от кандидатите са донасяли на Държавна сигурност. Не е ясно обаче колко от напиращите за "Дондуков" 2 са активни и към днешна дата – информацията е секретна, хората са на отчет и работят за държавата.

Информацията е непълна и по друга линия – членовете на БКП и на казионните организации по правило не биваха вербувани, а дължаха съдействие на службите по силата на партийното си членство. Както казва кандидатката на ГЕРБ Цецка Цачева, била е член на БКП, "когато партията беше държавата". И понеже нейната кауза от дете била държавността, "винаги съм имала отношение към партията, която изповядва тази кауза".

Тоест не е вярно, че всички са маскари. В най-лошия случай повечето са партийци с държавнически инстинкти. Представяте ли си някой да се оплаче, че е целунат и пипнат от такива на интимно място? Положително мнозина ще му се чудят защо не се е оставил и да го изнасилят. От една страна, такъв акт е сигурен белег на държавническо мислене, а от друга, тушира ефекта на сексуалното посегателство.

Затова у нас президентската кампания е битка на ценности и на идеи, а в САЩ се замерят с компромати. Дано поне не сбъркат, като посочат "правилния" кандидат.  
 

 

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

Ще потърсите ли правата си, ако Ви измамят като потребител?

Подкаст