Държавата пак се наведе пред Доган

Морските сараи на Доган 1

Държавата за пореден път "клекна" пред Ахмед Доган. Претенциите на свързваната с неговото обкръжение фирма "Хермес Солар" да бъде обявена за собственик на пристана край морския сарай на Сокола в парк „Росенец“ до Созопол ще бъдат задоволени  (за придобиването и градежа на който в. "БАНКЕРЪ" писа в броя си от 23 септември (бр.38) под заглавие "Прокуратурата зацикли с морския сарай на Доган"). Прокуратурата още не се е изказала по случая и не е обявила какво е решила – дали завземането на плажа и пристана от частното  дружество , за които министърът на туризма Николина Ангелкова уж обясни, че – поне плажовете –  били публична държавна собственост, и никой нямал право да ограничава достъпа до тях. Областният  управител на Бургас Вълчо Чолаков обаче бе по-чевръст и вече се произнесе по случая.

Назначената  от  него проверка  за "документалното несъответствие около имота" е приключила в полза на "Хермес Солар", стана ясно през седмицата. 

Частното дружество, което по документи се води собственик на имота, било "доказало", че кадастралната карта е сгрешена и в нея теренът на пристанището неправомерно е записан като държавен. И дружеството  "Хермес" поиска от бургаската Служба по геодезия и кадастър да направи корекция на данните с аргумента, че този пристан бил част от придобитите от дружеството активи на бившата водно-спортна база.  И я получи, тъй като внесе  официално нотариални актове, с които доказва, че вълноломът е неин по силата на покупката на базата от предишния собственик на имота – "Стрейтлайн" ЕАД (собственост на кипърската офшорка "Трокси трейдинг лимитид", регистрирана в Лимасол) , което първо е купило тези активи от "Лукойл Нефтохим".  Адвокатите  на "Хермес Солар" успяха да докажат, че имотът бил част от сделката с държавата още при  приватизацията на петролната рафинерия.  А пристанът никога не е бил собственост на морска администрация, както се надяваха да докажат някои от гражданските организации, които подали сигналите за ограничения достъп до плажната ивица.

Като оставим настрана факта, че при приватизацията никой не си е и помислял дали трябва да продава пристана, или не, днес  областният Чолаков –  един от адептите на човека, който приватизира рафинерията – Иван Костов,  вече е деактувал вълнолома и прилежащите му съоръжения като държавна собственост и по този начин ги е официализирал като част от имението на брега на морето. Чолаков заема тази длъжност като представител на Реформаторския блок.

Но инспекцията на областната управа все пак е установила някакво нарушение. Оказало се, че два декара от терена, върху който е била построена бившата спортна база на "Нефтохим", а сега превърната в имение, на практика е частна държавна собственост. И за да си нямат "главоболия", хората от областната управа вече дори са започнали процедура по продажбата им. Тя, естествено, ще мине по формулата "прекратяване на съсобственост" и ще бъде продадена на "Хермес Солар", който е собственик на останалата част от терена. Предстои да бъде изготвена оценка от лицензиран оценител и едва след това да се стигне до подписване на договор за продажба. Но е известна практиката при този вид "прекратявания" – цената почти винаги е далеч от пазарната. Дали и в този случай това ще стане по познатата схема все още не е ясно. Защото  областната управа не може да не впише сделката в имотната партида на фирмата, без в нея да е отбелязана официалната и цена…

 

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Откъде се информирате за предстоящия вот 2 в 1 на 9 юни?

Подкаст