ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Може да спрат за 5 г. адвокатските права на защитника на лекаря с фалшивата диплома

Оръдие

До пет години лишаване от адвокатски права може да получи защитникът на лекаря с фалшивата диплома по кардиология д-р Иван Вуцов, алармира пред БНР Людмил Рангелов, председател на Дисциплинарния съд към Софийската адвокатска колегия.

Eдин от защитниците на д-р Иван Вуцов по делото с фалшивата диплома по кардиология – адвокатът от Софийската адвокатска колегия Иван Лазов се яви на делото по време, когато е лишен от правото си да упражнява професията си за три месеца.

Репортер на БНР в Стара Загора откри в архивите на колегията, че адвокат Лазов е лишен от правото си да упражнява професията за три месеца. Периодът е от средата на май до средата на август. Явявайки се на извънредно заседание в Стара Загора на 8 юли той е нарушил закона. "Ако адвокат Лазов не е подал молба за възстановяване на адвокатските права след изтичане на тримесечния срок на наказанието за лишаване от адвокатски права, към днешна дата все още не може да упражнява адвокатската професия", заяви Рангелов.

Ако адвокат Лазов е представлявал подсъдимия в период от време, когато е бил лишен от адвокатски права, това означава, че е нарушено правото на защита на подсъдимия. "Следователно съдът трябва да повтори вече при спазване на закона всички процесуални действия, които е извършил с участието на адвокат Лазов в периода на лишаване от адвокатски права. Ако Софийският адвокатски съвет се самосезира, той ще възложи проверка. Ако колегата Лазов наистина е направил такова нарушение, т.е. да участва в съдебно заседание, без да има права на адвокат, може да му бъде наложено наказание "лишаване от адвокатски права за срок до пет години", заяви председател на Дисциплинарния съд към Софийската адвокатска колегия.

Според Катя Капчева от деловодството на Софийската адвокатска колегия: След изтичане срока на наказанието му в средата на август адвокат Лазов не е подал молба да му бъдат възстановени правата, което на практика означава, че и към днешна дата той няма право да упражнява адвокатската професия.

А съдебните заседания, на които Лазов е представлявал д-р Вуцов незаконно, трябва да бъдат повторени.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

Ще потърсите ли правата си, ако Ви измамят като потребител?

Подкаст