ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Топ 5 на китайските милиардери

клм

Изследователската организация "Хужун" (Hurun Research Institute) публикува през седмицата годишния си рейтинг на най-богатите хора в Китай. Според авторите на списъка в света има 754 китайски милиардери, 594 от които живеят на територията на континентален Китай, 94 – в Макао, Хонконг и Тайван, и 66 – в други региони и държави.

Топ 5 на милиардерите се оглавява от Ван Цзянлин със състояние от 32.1 млрд. долара. За една година богатството му е намаляло с 2 процента. Предприемачът е бил най-богатият китаец и през 2013-а, когато е притежавал 22 млрд. долара. През 1988-а той основава компанията Dalian Wanda Group с инвестиция от 130 хил. долара. А от 1989-а става генерален директор на държавната строителна корпорация Xigang Housing Development Corporation, преобразувана в акционерно дружество. Dalian Wanda Group, която се занимава със строителство на офиси и жилищни сгради, е един от лидерите сред частните предприятия по благотворителност, като за 20 години е пожертвала над 1.3 млрд. юана. Ван Цзянлин е депутат в парламента и член на Народния политически консултативен съвет на Китай.

Втори в класацията е Джак Ма, собственик на Alibaba Group и на 30.6 млрд. долара. През тази година състоянието му е нараснало с 41 на сто в сравнение с 2015-а. Кариерата на Ма започва през 2003-а с основаването на компаниите Taobao (китайския аналог на eBay), Alipay и Ali Mama. След изключителния успех на Taobao и последвалия бум на цената на акциите й eBay предлага на китаеца да купи тази част от бизнеса му, но той отказва. Вместо това си осигурява подкрепата на основателя на Yahoo! Джери Янг, който инвестира в Alibaba 1 млрд. долара. През 2013-а предприемачът се оттегля от президентския пост на компанията, но остава председател на борда на директорите. През септември 2014-а бе обявено, че Alibaba възнамерява да стъпи на Нюйоркската фондова борса и да привлече 1 млрд. долара инвестиции. Реалните резултати надхвърлиха многократно очакванията – Alibaba привлече 25 млрд. долара, осъществявайки най-успешното първично публично предлагане на акциите в историята.

Основателят на компанията Tencent Ма Хуатен притежава богатство от 24.6 млрд. долара, което му отрежда трето място в рейтинга. Състоянието му е нараснало с 38% спрямо 2015-а. Подобно на други местни бизнесмени успехът на Хуатен се дължи на иновационно копиране на западни аналози за гигантския китайски пазар. Той активно инвестира и в активи в чужбина. През 2010-а медиите коментираха куриозен случай – Ма Хуатен, чието тогавашно състояние се оценяваше на 4.4 млрд. долара, получи месечна помощ за наем на жилище от 450 долара от градския бюджет на Шенчжен. По този начин местните власти се опитваха да задържат успешните бизнесмени и представителите на други професии.  

Четвърти е Яо Чженхуа, собственик на компанията Baoneng Group и на 17.2 млрд. долара. Само за една година богатството му се е увеличило с 820 процента. Baoneng Group се занимава с недвижими имоти. Основана е през 1992-ра и централният й офис се намира в Шенчжен. Дейността й обхваща 28 от най-големите градове в Китай.  

За разлика от него състоянието на Цзун Цинхоу от 16.7 млрд. долара е намаляло със 17 на сто за една година. Компанията Hangzhou Wahaha Group на родения през 1945-а предприемач е водеща в страната по производството на разнообразни напитки. Днес Цинхоу е неин генерален директор, а освен това е делегат в Националния народен конгрес на Китай.

 

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

Смятате ли, че държавата беше достатъчно подготвена за първия по-сериозен сняг?

Подкаст