ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Димитър Узунов остава на поста представляващ ВСС

ВСС - заседание Димитър Узунов

Димитър Узунов остана на поста представляващ ВСС. Само осем души подкрепиха искането за отстраняване. 15 от всичките 23 членове на ВСС бяха против.

До искането за оставка се стигна след като Узунов сам определи кои членове на Съвета ще се срещнат с европрокурорите, които са на посещение у нас. След гласуването Узунов се обърна към Лозан Панов, който е един хората, поискал оставката му, с думите, че му е забил дълбоко и болезнено нож в гърба.

Заседанието на Съвета продължава след тричасовата дискусия по темата.

Да не се подхожда с драматизъм и с излишна емоция, каза в началото на дебата Калин Калпакчиев. Той е един от членовете на Съвета, които са предложили освобождаването на Узунов. По думите му Димитър Узунов не изпълнявал пълноценно функциите на представляващ ВСС. С изказвания уронвал престижа на ВСС. Целта не е той да бъде заклеймен, посочи още Калпакчиев.

Според Юлия Ковачева ВСС не трябва да има политика на вътрешно разделение. А това, че мненията ни не винаги съвпадат, не е повод определени членове да бъдат маргинализирани. Липсата на комуникация е еманация на всичко, което се е случило до момента.

Председателят на ВКС Лозан Панов заяви, че представляващият ВСС не е началник, а ВСС е колективен орган. Посочването на членове, които да се срещнат с европрокурорите, е станало еднолично, като така са нарушени правила, посочи Панов и определи това като прецедент за неспазване на правила.

Това посещение на европрокурорите не е форсмажорно и няма нужда да се действа като пожарна команда, каза той. От своя страна Димитър Узунов заяви, че писмото с искане за определяне на членове на ВСС е дошло в края на работния ден и нямало време за реакция.

Председателят на ВАС Георги Колев не вижда нищо драматично в начина, по който Узунов е определил кои членове на Съвета да се срещнат с европрокурорите. Ясен Тодоров защити Димитър Узунов и допълни, че не са възникнали никакви вредни последици за ВСС от срещите с европрокурорите. Не е имало никакви заговори, коментира той.

Главният прокурор Сотир Цацаров заяви, че всеки прокурор или следовател има възможност да се срещне с европрокурорите, без да има ограничения, и поиска Димитър Узунов ясно да прочете писмото, с което се иска определянето на представители от страна на ВСС.
За мен не е важно кой като персона ще е представляващ, а как ще работи, каза на свой ред Камен Иванов. И припомни, че още преди няколко месеца е имал съмнения, че Узунов ще се справи с работата на представляващ на ВСС.

Между Съвета има огромно разделение, каза на свой ред Магдалена Лазарова и допълни, че никой не я информирал за писмото на МП, с което се иска да се определят представители за среща с европрокурорите.

Така както беше сменена Соня Найденов като представляващ ВСС, така и бяха определени членовете на Съвета – без да има комуникация между членовете му, продължи Лазарова.

Милка Итова също смята, че има двоен стандарт. Димитър Узунов не ми е конкуренция, каза Соня Найденова, която беше сменена именно от Узунов. Важно е какъв сигнал се дава и какъв представляващ заслужава ВСС, а именно – представляващ с гръбнак.

Незабравка Стоева определи действията на Лозан Панов като интрига и цитира Балзак, според когото интригата стои по-високо от таланта.
За съжаление, няма да се обединим и това е част от интригата, каза тя.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Смятате ли, че ротацията във властта трябва да се случи на всяка цена?

Подкаст