ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Парламентът създаде анкетна комисия за мини “Бобовдол”

Парламент Данаил Кирилов

На редовното си пленарно заседание парламентът одобри да се създаде анкетна комисия, която да провери фактите и действията при предоставяне на концесия за добив на въглища от Бобовдолския въглищен басейн, участък "Бабино", за периода 2005 г. – края на септември 2016 година.

Комисията е съставена от 20 депутати, а проверката ще продължи три месеца. За председател бе избран Делян Добрев от ГЕРБ, а за негови заместници Жельо Бойчев от БСП и Николай Александров от Атака.

Депутатът от БСП Жельо Бойчев съобщи интересна подробност, че за мината има и договор за наем. Затова социалистите настояха да се проверят всички документи, включително има ли и такъв договор, как е изпълняван, както и начина, по който държавните институции през времето са третирали този проблем. Според Бойчев през последните дни има лека спекулация, без да се разглежда целият случай, като в интерес на българските граждани е да излезе истината.

"Дали е наем или концесия, няма значение, важното е, че 35 млн. евро са отишли в нечии ръце, без държавата по никакъв начин да бъде облагодетелствана от това", отговори депутатът от ГЕРБ Александър Ненков.

Колегата му Валентин Николов подчерта, че комисията трябва да провери как едно частно лице, възползвайки се от държавен капитал, в един момент се облагодетелства чрез концесията с 35 млн. евро.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Смятате ли, че избори 2 в 1 са добра алтернатива за страната?

Подкаст