ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

IT секторът у нас скоро ще се превърне в структуроопределящ

ит

IT секторът в България се разви много и наистина расте с над 20%-30% годишно и се очаква скоро да се превърне в структуроопределящ отрасъл, като изпревари сектори, като туризма, заяви съоснователят на софтуерния университет „СофтУни“ Светлин Наков пред Bloomberg TV Bulgaria.

Според него ще е доста трудно България да се превърне в IT столица на Балканите.

"Софтуерният сектор е много динамичен, каза още Наков. Това, което работи сега, след две-три години няма да работи. За това са нужни гъвкави обучителни организации, създадени от хора, които са практици. Това, с което България не може да се справи е мащабът, каза Наков.

"Ако имаме 60-70 хил. завършващи, не можем да направим половин милион програмисти. Ако направим 7 хил. на година ще е някакъв невероятен успех", допълни той. 

Според Светлин Наков тази индустрия ще еволюира много бързо, защото всеки, който направи някакъв технологичен пробив, въздействието може да бъде толкова голямо, че да промени цели индустрии.

"Автономните коли, например, доскоро не бяха възможни, въпреки че от 10-15 години се работи по тях. Но сега се получи пробив и цяла една индустрия ще бъде повлияна от това", обясни експертът. 

 

 

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Смятате ли, че ротацията във властта трябва да се случи на всяка цена?

Подкаст