ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Затягат примката около Мосул

мосул пешмерга

Иракските и кюрдските сили предприеха днес мащабно настъпление на север и североизток от Мосул, бастиона на "Ислямска държава" в Ирак, в четвъртия ден от офанзивата срещу джихадистите, съобщи главното командване на силите пешмерга на Иракски Кюрдистан.

Операцията, предприета "в рамките на текущата кампания за прочистване на провинция Ниневия от терористите от Ислямска държава", цели "да затегне примката около ИДИЛ" и ще й нанесе удар на три фронта, след успешното настъпление на юг, се казва в съобщението, цитирано от ДПА. Същевременно шиитските милиции "Хашд аш Шааби" заявиха във Фейсбук, че техните бойци са пристигнали на западния фронт.

Ръководството на "Ислямска държава" и част от бойците й изглежда напускат Мосул с напредването на иракските сили към града, заяви междувременно командващият сухопътните операции на международната коалиция на САЩ срещу джихадистката групировка генерал Гари Волески. Той заяви, че "Ислямска държава" провежда главно операции за печелене на време и вероятно ще отстъпва територия, за да може да се укрепи в гъстонаселените райони на Мосул, където да може да компенсира технологичното преимущество на коалицията.

Сътрудничеството между иракските правителствени сили и кюрдските отряди Пешмерга е образцово, каза още Волески и добави, че засега няма признаци за големи придвижвания на бежанци.

В понеделник, ден преди началото на операцията, ООН предупреди, че до 100 000 иракчани може да избягат от Мосул в Сирия и Турция.

 

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Смятате ли, че ротацията във властта трябва да се случи на всяка цена?

Подкаст