ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

“Фич” понижи прогнозата за кредитния рейтинг на Италия

ренци

Агенция "Фич" понижи своята перспектива за италианския рейтинг от стабилна до негативна, макар да потвърди дългосрочния кредитен рейтинг на Италия в чуждестранна и местна валута на ниво от "ВВВ+"

Една от водещи рейтингови агенции цитира като причини за това свое решение слабия икономически растеж на Апенините, високите нива на италианския държавен дълг, както и несигурния изход от предстоящия референдум в страната по въпроса за предложените от правителството конституционни реформи.

"Фич" посочи, че политическата несигурност около референдума, който ще се проведе на 4-ти декември, може да окаже влияние върху политическото бъдеще на премиера на Италия Матео Ренци, визирайки негови изказвания, че той може да подаде оставка, ако италианците не гласуват в подкрепа за предложението от правителството реформи в Конституцията на страната.

Конституционните реформи би трябвало да спомогнат за създаването на по-благоприятна среда за икономически реформи чрез рационализиране на законодателния процес, най-вече чрез намаляване на ролята на Сената. Но според последни проучвания на общественото мнение гласовете в подкрепа и против конституционните реформи са почти изравнени.

Кредитната агенция отбеляза, че гласуване с "Не" на референдума би представлявало политически шок за третата по сила икономика на еврозоната. Дори в случай на вот с "Да", Италия ще бъде изправена пред парламентарни избори през май 2018 година, на които популистките и евроскептичните партии могат да се представят доста добре, според последни проучвания на общественото мнение, предупреждава "Фич".

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Смятате ли, че избори 2 в 1 са добра алтернатива за страната?

Подкаст