ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Валония отхвърли СЕТА

сета

Председателят на парламента на белгийската провинция Валония Андре Антоан заяви пред местни медии днес, че няма да бъде възможно постигането на договореност до довечера по търговското споразумение ЕС – Канада.

Тази вечер изтича поредният последен срок за оттеглянето на валонските възражения. Антоан отбеляза, че още през април регионалните власти са приели резолюция, с която изразяват несъгласието си срещу споразумението и искат за радикални промени в текстовете. Той добави, че през септември тази позиция е била повторена.

По неговите думи вече е създадена каша от документи, сред които 300 страници съдържат споразумението, на още 1300 страници са анекси, към това се добавят отделни декларации и писма. Антоан изключи възможността въпросът да бъде уреден през следващите часове.

Очаква се довечера белгийското правителство и валонските власти да оповестят дали има напредък в преодоляването на ветото на Валония. Ако отговорът е отрицателен, ще бъде отменена насрочената за четвъртък среща в Брюксел между председателите на Европейския съвет Доналд Туск и на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер с канадския премиер Джъстин Трюдо за подписване на споразумението. Трюдо предупреди вчера, че ако днес няма положително становище, срещата ще бъде отменена и нова дата няма да бъде насрочвана.
 

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Смятате ли, че избори 2 в 1 са добра алтернатива за страната?

Подкаст