ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Юнкер: Валония ще приеме СЕТА още днес

юнкер

Председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер изрази увереност, че Валония ще свали блокадата над подписването на търговското споразумение между ЕС и Канада (СЕТА) още днес.

Пред Европейския парламент той заяви: "Вярвам, че днес ще бъде достигнато споразумение между белгийското правителство, Валония и другите части на страната“.

Въпреки че насрочената за утре в Брюксел среща на върха ЕС-Канада не е отменена, той не смята, че споразумението ще бъде подписано на нея. Председателят на Съвета Доналд Туск обяви днес, че "тя все още е възможна" и се позова на славата на белгийските политици като "майстори на намирането на компромис". "Ако не успеем да защитим свободна търговия със страна като Канада – най-проевропейската извън Европа, близък приятел и съюзник, това ще има ефект върху позицията на Европа в света", предупреди Туск.

Той отхвърли призивите на евродепутати от основните парламентарни групи, включително неговата – ЕНП, ЕС да не допуска регионалните и национални парламенти да се произнасят по общоевропейските търговски политики, които са европейска компетентност.

"Хората днес предпочитат държавите и националните парламенти да имат по-голямо влияние върху хода на нещата, не по-малко. Дори ако е по-лесно те да се управляват от Европа", посочи Туск.

Преговорите между федералните власти и петте белгийски региона продължават и днес, макар в понеделник премиерът на Белгия Шарл Мишел да информира европейските институции, че страната му не е готова да се присъедини заради отказа на Валония и регион Брюксел да му дадат одобрение.
 

 

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

Ще потърсите ли правата си, ако Ви измамят като потребител?

Подкаст