Повече пари за студенти инженери

Студент

Работодателите настояват държавата да дава повече пари за обучението на инженери. Такова искане е отправила Асоциацията на индустриалния капитал в България до министъра на образованието Меглена Кунева и до министъра на финансите Владислав Горанов.

"Нееднократно сме изразявали загрижеността си от все по-острата липса на подготвени кадри по професиите от областта на техническите науки и конкретно – в сферата на машиностроенето, електротехниката, транспорта и логистиката, информационните технологии", казват хората от асоциацията, ръководена от Васил Велев.

Бизнесмените са силно обезпокоени от факта, че младите хора все по-рядко избират техническите специалности. В същото време диференцираният норматив за издръжката на един студент в професионалните направления "Електротехника, електроника и автоматика", "Машинно инженерство", "Енергетика", "Общо инженерство", "Информатика и компютърни науки" и "Транспорт, корабоплаване и авиация" остава нисък. Сега в държавните висши училища се харчат по 693 лв. за един бъдещ инженер – но това е така от 2010-а.

Машиностроенето например е сред най-потърпевшите отрасли, що се отнася до липсата на квалифициран персонал. Остротата на проблема се усети от статистиката от юли 2016 година. България е лидер в износа на някои продукти, свързани с тези кадри. Става дума за машини, детайли и възли за автомобили, за електрически и електронни изделия. Тази група стоки от областта на мехатрониката формира най-висок дял на износ и заема първо място с близо 19% дял за миналата година. Отделно износът на електроника и електротехника за последните 15 години също нараства почти 13 пъти, а най-голям скок бележи износът на транспортни средства и на техни детайли – 34 пъти.

Всички тези позиции изискват добре подготвена и качествена работна сила, способна да поддържа висока производителност, за да се запази постигнатото статукво. За съжаление все по-трудно се намират подготвени специалисти и изпълнители – настройчици, оператори, програмисти. Такива кадри не се подготвят в училищата от години, се казва в писмото на Асоциацията на индустриалния капитал в България.

По тази причина членове от браншовите организации в областите машиностроене, спедиция и информационни технологии настояват за реформа, която да повиши привлекателността на професиите в тези професионални направления, както и към нови специалности като "Мехатроника".

Не на последно място, според работодателите, Министерството на финансите и Министерството на образованието и науката следва да подкрепят именно професии, които са търсени на пазара. А средствата биха могли да дойдат от намален прием в специалностите "Право" и "Икономика", които заливат пазара от години.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Смятате ли, че масовите назначения без конкурс в бордовете на държавните фирми трябва да продължават?

Подкаст