Криминалисти спипаха румънски бандити, преоблечени като полицаи

полицаи

Криминалисти от сектор "Грабежи“ при отдел "Криминална полиция" в Главна дирекция "Национална полиция" бяха отличени със специална грамота на Центъра за правоприлагане в Югоизточна Европа (SELEC). Поводът за отличието е участието им в съвместната  операция с кодово име "Lightning" през юни тази година. SELEC присъди Специалната грамота за успешно проведено разследване на тежки престъпления за установяване на извършителите на въоръжени грабежи и измами на територията на Република България. Операцията е проведена с участието на служители от България и Румъния, подкрепени от SELEC, като е била финализирана в рамките само на три дни. След бърз обмен на информация на Дунав мост, при опит за повторно  влизане на територията на страната ни, са задържани двама румънски граждани, извършили грабежи на чуждестранни шофьори и пътници в Русе. Румънците използвали  автомобил с полицейска синя лампа, регистриран в България, и се представяли за полицейски служители, изпълняващи служебните си задължения на спиране и проверка на превозни средства. Във връзка с успешната операция бяха наградени и трима служители на сектор "Противодействие на криминалната престъпност" при Областната дирекция в Русе, разследващ полицай и прокурор от Русенска районна прокуратура.

От SELEC посочват, че успехът на акцията "Lightning" се дължи на сектор "Грабежи" в ГДНП, действали в сътрудничество със служители от ОДМВР –  Русе, Центъра за международно полицейско сътрудничество на Румъния  и служителите от Звеното за наказателни разследвания в Генералния инспекторат на полицията на Република Румъния.

По традиция всяко полугодие SELEC отличава успешно проведени съвместни международни разследвания, осъществени с негова подкрепа. Основната цел на центъра е да оказва съдействие на държавите членки и да подобрява координацията в предотвратяването и противодействието на престъпността, включително и тежката и организирана престъпност.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Смятате ли, че масовите назначения без конкурс в бордовете на държавните фирми трябва да продължават?

Подкаст