ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Над 450 са наказателните дела срещу трафик на бежанци у нас от началото на 2016 г.

Екатерина Захариева

Наказателните дела срещу трафик на бежанци от началото на 2016 г. у нас са над 450. Това съобщи правосъдният министър Екатерина Захариева по време на срещата си с държавния секретар по европейски въпроси към министъра на външните работи на Франция – Арлем Дезир.

Основна тема на разговора между двамата беше бежанската криза, пред която са поставени всички държави-членки. Българският правосъден министър подчерта, че страната ни като външна граница на Европейския съюз се справя много добре с опазване на границата си. Това коства много усилия на българското правителството, което разчита и на европейската солидарност, за да се справи с кризата. Обсъдено беше и въвеждането на електронното правосъдие до 2 години в България.

Френският правосъден министър Жан-Жак Юрвоа заяви, че страната ни може да разчита на Франция при трансформирането на законодателството ни за по-ефективна борба срещу тероризма и организираната престъпност. Сътрудничеството между България и Франция в областта на детското правосъдие е повече от успешно, каза той след срещата си с Екатерина Захариева.

Двамата министри обсъдиха още приоритетите на България по време на председателството, както и последиците от Брекзит.

Захариева и Юрвоа бяха категорични, че не бива да се допуска Европа на две скорости, а напускането на Великобритания от Съюза е следствие от това, че вече доста държави-членки на ЕС са забравили истинското значение на обединението, а именно – мир, интеграция, сътрудничество, свободно движение на хора и капитали.

Българският правосъден министър се срещна и с генералния секретар на Франция по европейски въпроси Филип Леглиз-Коста. Двамата се обединиха около мнението, че самообучението на граждани с цел тероризъм трябва да се криминализира.

Министър Захариева бе категорична, че тази необходимост се засилва от примерите, които имаме в последните години. Тя подчерта, че същото би следвало да се направи и по отношение на пътуване с цел тероризъм и в рамките на целия Европейски съюз. „Българското Министерство на правосъдието вече определи ключовите теми, които ще бъдат приоритетни по време на българското председателство – създаване на Служба на европейски прокурор, развиване на системата за електронното правосъдие и технологии в съдебната дейност и съдебното сътрудничество, както и изменението на Регламента относно компетентността, признаването и изпълнението на съдебни решения по брачни дела и делата, свързани с родителската отговорност”, заяви министър Захариева.

С Леглиз-Коста тя обсъди още присъединяването на България към Шенгенското пространство и позицията на страната ни спрямо продължаващия вече десетилетие Механизъм за сътрудничество и оценка.

В Париж министър Екатерина Захариева проведе още работни срещи с председателя на Комисията за конституционните норми, законодателство и обща администрация на Републиката в Националното събрание на Франция – Доминик Рембур и с държавния секретар по европейските въпроси към министъра на външните работи и международното развитие Арлем Дезир.

С тях тя обсъди основните въпроси, по които България и Франция могат да задълбочат сътрудничеството си при подготовката на страната ни за председателството на Европейския съюз през 2018 година.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

Ще потърсите ли правата си, ако Ви измамят като потребител?

Подкаст