ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Археолози влязоха в гроба на Исус Христос

исус

Археолози премахнаха мраморната облицовка и за пръв път от векове достигнаха до скалата, на която се смята, че е било положено тялото на Исус след смъртта му, съобщи Асошиейтед прес.

Много историци вярват, че първоначалната пещера, идентифицирана няколко века след смъртта на Исус като негова гробница, е унищожена отдавна. Археолози, придружаващи реставрационния екип в църквата на Божи гроб в Ерусалим, обаче обясниха как са определили с радар, че стените на пещерата стоят върху скала и са свързани с нея, зад мраморните панели на камерата в центъра на църквата.

"Намереното е удивително", каза археологът Фредрик Хийбърт. Мраморната плоча не е премествана от 1550 г. Под нея археолозите намериха пласт от отломки. Отстраняването им разкри друга мраморна плоча. Според Хийбърт тя е от XII век. На нея е изсечен кръст. Отгоре е сива, но отдолу е по-бяла.

Археолозите са работили по време на реставрацията за подсилване на едикула – камерата, където се твърди, че е погребан и възкръснал Исус, в една от най-старите християнски църкви. Сградата е от XII век, като е построена върху останки от IV век. Това е единствената църква, където практикуват и шестте християнски вероизповедания.

Aрхеолозите се надяват отварянето на гробницата да позволи да се разбере защо майката на император Константин I – Елена, е избрала и посочила именно това място като последното, където е лежало тялото на Спасителя.

Реставрацията е поверена на гръцки специалисти. Те ще оставят една част от гроба отворен, така че поклонниците да могат да виждат част от варовиковата стена.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

Ще потърсите ли правата си, ако Ви измамят като потребител?

Подкаст